Основни данни
Надежда Кутева (1948)


Надежда Кутева е български художник, един от най-самобитните наши живописци. Изежда изкуството си  от фолклора, митологията и иконописта. Картините й ни носят щастието, че живеем в тази земя, газим тази трева, огрени сме от това слънце и тази светлина - пише за нея в. "Стандарт"

Надежда Кутева е родена в София през 1948 година в София. Завършва Стенопис /декоративно-монументална живопис/ в през 1972 в Националната художествена академия. Специализира в Corcoran School of Art, Вашингтон, САЩ.

Надежда Кутева е наследничка на Филип Кутев – не само по кръв, но и по дух. За нея българското и фолклора са най-вечното нещо на тази земя. Успява да събере в живописта си и последната шевица, да погледне в душата на легендите и преданията, да пренесе полъха от слънцето и тревата по нашите ширини.
Има над 200 участия и над 30 самостоятелни изложби в страната и чужбина (Япония, Македония, Холандия, Германия).
Носителка е на десетки награди, сред които са Награда за живопис – „Родопа” гр. Смолян (1983), Награда за живопис – „Златю Бояджиев” (1985), „Владимир Димитров - Майстора” (1989)
През 1986 г. участва в юбилейна изложба „40 години ЮНЕСКО” – Париж, Франция, а през 2004 г. печели Награда за живопис в І-во балканско квадринале „Митовете и легендите на моя народ”, гр. Стара Загора

Нейни картини са собственост на Националната художествена галерия Софийската градска художествена галерия и много други музеи и частни колекции.

 

Източници - в. Стандарт, галерия "Сезони"

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!