Основни данни
Жеко Алексиев (1945)


АЛЕКСИЕВ, Жеко Алексиев (р.1945) е художник, график.

Работи предимно като оформител на книги, и плакатист, както и с различните шрифтове. Занимава се с пространствено оформление

Роден на 26. 111. 1945, Стара Загора. Завършва (1971) приложна графика във ВИИИ "Н. Павлович" /НХА/София, при проф.Ал. Поплилов. Художествен редактор (от 1971), завеждащ редакция (от 1977) в изд. "Наука и изкуство".
От 1972 участвува в национални младежки изложби, национални изложби на илюстрацията и изкуството на книгата, изложби на плаката, в изложби и конкурси в чужбина. Оформя няколко серии от обществени и научни книги ("Библиотека народни съвети", "Съвременна математика", "Естетика и изкуство- знание" и др.) и художествена литература. В обложките композира рисунката с фотос.
Награден с 1 награда на Националната изложба на илюстрацията и изкуството на книгата (1974), награда иа международен конкурс за плакат "Италиански предалпийски езера" в Италия (1974, заедно с Божидар Йонов) и др.
Лит. Млади български художници.
.Енциклопедия на българското изобразително изкуство, БАН


 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!