Основни данни
РАфАЕЛ КАНОГАР (р.1935)


Роден е в Толедо. Рисува от най-ранна възраст. През 1944г. се премества в Мадрид и от 1948 до 1953 г. учи при Васкес Диас.

През 1954 година организира първата си самостоятелна изложба в галерия Алтамира в Мадрид с рисунки и пейзажи от Толедо. Началният му период е абстрактен. Излага на Испано-американското биенале в Барселона, а така също и на Арте абстракто в галерия Фернандо Фе, Мадрид (1955). През 1956г. участва за пръв път в Биеналетата във Венеция и Александрия.

Основава ателие за керамика в Ел Ескуриал заедно с Маноло Конде. От тогава керамиката за него е толкова важна, колкото и живописта; през 1957 се присъединява към групата „Ел Пасо" (исп. - крачката).
От 1958г. в продължение на дълги години работи за галерия Л'Атико, Рим. През 1960г. твори в Лос Анджелис и прави две изложби в Ню Йорк, също така излага и във Франция, Германия и Белгия.
На Биеналето във Венеция през 1962г. му предоставят самостоятелна зала.

През 1964 – 1966г. започва да използва фотографията като основа за живописните си произ¬ведения, наблягайки на смисловото значение на творбите си. Преподава в колежа Милс в Оукланд, Калифорния, където прави две изложби.
От 1967г. нататък стилът му става по-дълбоко индивидуален; в някои от картините си с урбанистични сюжети постига илюзия за трето измерение чрез използването на полиестер и стъклофибър. Изображението на човека в неговите картини е убедително. Цветът отстъпва на черното. Това придава своеобразно документален характер на убедително изградените образи.

През 1969г. в литографската база Тамаринд в Лос Анджелис авторът създава 20 литографии, оформени в папки - „Земята" и „Насилието", няколко листа, от които се съхраняват в Националната галерия за чуждестранно изкуство, София. Получава наградата на критиката в Брюксел и Златната палитра на 11-ия международен фестивал на живописта в Кан сюр Мер. На Биеналето в Сао Паоло през 1971 г. по¬лучава Голямата международна награда.
Четири години по-късно в Париж открива мащабната си изложба "Конструкция 68 - 75".

След 1976 година художникът отново се ориентира към абстрактното изкуство и пуристичната естетика. В периода 1976 -1977г. прави много изложби в престижни галерии и музеи по света. През 1978 година, по повод честването на 20 годишнината на групата Ел Пасо, участва в почетната изложба в Гранада, както и в поредната Испано-американска изложба във Венецуела.
През 1980 година заедно с други видни испански художници излага свои творби в Националната художествена галерия, София, по случай честването на 1300 годишнината от основаването на българската държава. През 1982 г. получава Голямата награда на Международното триенале на живописта в София.

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!