Основни данни
МАНУЕЛ РИВЕРА (1927-1995)


Роден е в Гранада. От дете проявява интерес към живописта и скулптурата. От 1944г. следва изящни изкуства в Гранада със стипендия от общината, а след това продължава да учи в Севиля.

През 1947г. е първата му самостоятелна изложба в Гранада. Стилистичните търсения на автора през този период са успоредни с търсенията на авангардистите.
През 1951г. става професор по живопис и рисуване в Училището за изящни изкуства в Севиля. Участва в първото Биенале на испано-американското изкуство. Утвърждава се като абстракционист.

Премества се в Мадрид. През 1953 година в Сантандер установява връзка с други художници абстракционисти, с които по-късно в Мадрид създават групата „Ел пасо"(исп. крачката). Ориентира се към нетрадиционни материали в живописта. Благодарение на Музея за съвременно изкуство в Мадрид осъществява първото си пътуване до Париж, където се запознава с изявените авангардни движения. Оттогава датират и първите му творби, изградени предимно от телена мрежа.

През 1956г. рисува серия стенописи в църкви и обществени сгради в различни градове на Испания. Година по-късно като член на групата „Ел пасо" осъществява първата си изложба в галерия Бухолц, Мадрид и публикува манифеста си. Участва с изложба в четвъртото Биенале в Сао Паоло, Бразилия, в специално отредена за него зала. Същата година Музеят за модерно изкуство в Ню Йорк купува негова творба.
През 1958г. на XXIX Венецианско биенале (където отново е в отделна зала) завоюва огромно международно признание. Излага свои творби в Рио деЖанейро, Каракас, в музея Прадо (Мадрид) и Брюксел.

Между 1959 и 1960 година урежда редица изложби в престижни галерии и музеи, като Музея на декоративните изкуства, Париж; Атенео, Мадрид; Гугенхайм и галерия Пиер Матис в Ню Йорк. От този период датират оцветените мрежи в композициите му. През 1964г. получава наградата „Кауфман"от института Карнеги и почетна награда на Третата Международна изложба, Токио.

От 1965г. в конструктивните му творби доминира цветът. Слага началото на серията „Огледала", от които Националната галерия за чуждестранно изкуство, София притежава два графични листа. През 1966 година участва в изложбата „Светлина, движение, цвят" в Нюрнберг. Създава серията „Японска хартия". 3 год. по-късно е избран за член-кореспондент на Академията, Гранада.

През 1972 г. Ривера представя Испания на IV Международен фестивал на живописта в Кан сюр Мер. На следващата година в галерията на меценатката Хуана Мордо в Мадрид и в Гранада се организират две негови големи ретроспективни изложби. Руфино Тамайо закупува творби за Музея в Мексико (1974). През 1975 рисува серията „Звезди от Сегалиана", а през следващата година създава сценичното решение на постановката на пиесата„Нелепици"от Рафаел Алберти. Организира ретроспективната си изложба (от 1956 до 1976г.) в Музея на модерното изкуство в Париж.

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!