Основни данни
ЛЕОН – ЖОЗЕФ – ФЛОРЕНТЕН БОНА ((1833 – 1922))


Леон-Жозеф-Флорентен Бона е френски художник, известен със своите портрети и много важната си позиция в сферата на официозното изкуство, което времето противопоставя на модернизма. Учи при Федерико Мадрасо в Мадрид и Леон Коние в Париж. Ранните му картини са с религиозни сюжети и са повлияни от испанския барок.
Бона е един от най-известните портретисти на своето време. Пътят на художника към светското признаване отвори "Портрет на актрисата Паска" (1874), съхраняван в Лувъра. През 1870-те години започва да рисува поредица от над 200 портрета на известни личности, сред които са Адолф Тиер, Виктор Юго, Иполит Тен, Луи Пастьор, Жан Огюст Доминик Енгър, Игнаци Падеревски.


Друго, което е важно да се знае за неговата кариера е, че през 1869 г. той е удостоен с наградата на Рим. Като победител, Бона използва възможността да отиде да учи там, с което опознава школите от Ренесанса и академичните направления след това. При завръщането си в Париж, той преподава в Школата за изящни изкуства, а през 1905 г. става негов директор.
Андре Mалро в своите "литературни портрети" споменава приятелство с Бона и Мопасан. Известният френски писател Анри Перюшо пише следното: "За да поръчате портрет при Бона, имаше много малко шансове..Не всеки, който има подобни намерения, можеше да постигне това. Портрет от Бона – това е едно невероятно скъпо намерение.”


С приходите от успешната за времето си живописна кариера Бона се превръща в запален колекционер и много от средствата му са изразходвани за закупуване на картини на свои колеги. След смъртта на Бона на 8 септември 1922, по волята на художника, на родния му град Байон е подарена голяма колекция от произведения на изкуството, която се състои от един от най-добрите творби на XIX век.


Сред неговите ученици са Томас Икинс, Гюстав Кайебот и Анри дьо Тулуз-Лотрек. Анри дьо Тулуз-Лотрек се среща за първи път със своя учител през 1882 г. Въпреки, че от днешна гледна точка едва ли Лотрек може да бъде оприличен като последовател на Бона, той силно ценял становищата на своя учител. Според биографа на Тулуз-Лотрек Анри Перюшо: "Първите наблюдения на Бона, разбира се, не бяха много обнадеждаващи. "Бона му каза, - пише Пренсто (Рене Пренсто е художник и приятел на бащата на Анри), че използва странни цветове и че рисува като дете". Било е ужасно, но критиката на художника само увеличава страстта на Лотрек. Бона сякаш е "поставил пипер в кръвта му". Лотрек незабавно изтрива нарисуваното. По-късно ще пише до чичо си Чарлз, че „величието на мосю Бона не му позволява да изразява съмнения”.


През 1887 г. при Бона се учи принц Йожен (Eugen Napoleon Nikolaus), херцог на Ньорк- четвърти и най-малък син на шведския крал Оскар II и съпругата му София. Принц Йожен е известен не само като един от най-големите пейзажисти от края на XIX век в Швеция и началото на XX век, но също така и като майстор на много важна монументална живопис.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!