Основни данни
Леонор Фини (1907 – 1996)


Леонор Фини

 Леонор Фини, неизвестна напълно у нас, е родена в Буенос Айрес, Аржентина през 1907 г., но израства в Триест, роден град на майка й. Има проблемен характер, битките за попечителство над нея като дете я карат да бяга от дома си. На 17 години се премества в Милано, а след това в Париж - през 1931 или 1932. Там тя се запознава с Карло Кара и Джорджо де Кирико, който е вдъхновил много от работата й. Свързва се с Пол Елюар, Макс Ернст, Жорж Батай, Анри Картие-Бресон, Пикасо, Андре Пиер де Мандярг и Салвадор Дали. Пътува из Европа с автомобил с де Мандярг и Картие Бресон - веднъж тя е била снимана гола в басейн от Картие Бресон. Снимката е продадена през 2007 г. за $ 305 000 - най-високата цена, платена на търг за една фотография до тази дата.
Документирано, че да се налага имали отношения с много и различни хора.

„Бракът никога не ми хареса, никога не съм живял с един човек. Още като бях на 18 съм предпочита да живея винаги в нещо като общност - голяма ми къща с моето ателие и котки и приятели, един и още един човек, единият от които е по-скоро любовник и друг, който е по-скоро приятел. Това винаги е работило.” Продължава надолу..

Казва се, че Фини е бисексуална, женена била веднъж, за кратък период от време. Развежда се, след като се срещна с италианския граф Станислао Лепри, който изоставя дипломатическата си кариера и живее с нея след това. По-къснто тя се срещна с полския писател Константи Йеленски, известен под името Kot. Срещат се в Рим през януари 1952 г. Тя с удоволствие открива, че той е незаконен полубрат на Сфорцино Сфорца, който е бил един от най-любимите й любовници. Кот е присъединен от Фини и граф Лепри в техния апартамент в Париж през октомври 1952 г. и тримата остават неразделни до смъртта им. Наема и асистент да се грижи за любимите й персийски котки, 23 на брой, научени да ходят дори на масата , когато имали гости и да ядат от чиниите им. Било е неразумно да протестираш срещу това…
Фини не е имала художествено обучение. Първата й голяма изложба е през 1939 г. в Ню Йорк в Галерия Джулиан Леви. Фини се счита за част от предвоенното поколение парижки художници и надживява повечето от сюрреалистите. Споменава се обаче в най-пълните изследвания за сюрреализма, някои изкуствоведи намират, че не е причеслена към това движение. През 1949 г. Фредерик Аштън поставя хореография, концептуализирана от изображенията на Фини, "Le Rêve де Леонор" ( "Леонор Сън") - музика от великия Бенджамин Бритън. В Лондон тя излага в галерията Kaplan през 1960 г. и в Хановер през 1967 г. През лятото на 1986 е имала ретроспекция в Люксембургския дворец в Париж. Експозицията привлича по повече от 5000 души на ден. Там са включени над 260 творби.
Мадона използва нейно изображение в свой видеоклип, "Bedtime Story" през 2006 г.
Леонор Фини рисува портрети на Жан Жьоне, Ана Маняни, Алида Вали, Сюзан Флон, както и много други известни личности . В процеса на работа за Елза Скиапарели тя проектира флакона за парфюма "Шокиращи", която се превърна в най-продавания парфюм на Скиапарели. Автор е на три романа, илюстрира много творби от най-големите автори и поети, включително Едгар Алън По, Шарл Бодлер и Шекспир, както и текстове от съвременни автори.
Художничка е на костюмите за филма „Осем и половина” на Фелини

Починала през1996 г.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!