Home >> ArtPedia >> Details
Main data
Valentin Vasilev (1956)


Valentin Vasilev

Валентин Василев e художник, скулптор

Валентин Василев е популярен у нас като автор на специалните ефекти и архитектурните възстановки на някои от най-касовите Холивудски филми като "Титаник", "Петият елемент", "Двестагодишният човек".  За всички е очевидно, че за да стигне дотам човек трябва да е овладялдо съвършенство тайните на пространството, наричани Скулптура.

Валентин Василев е роден през 1956 в София и живее в Балчик. Завършва класическо образование с дипломи за Бакалавър и Магистър на изкуствата. Това образование поставя основите на развитието на собствения му артистичен език и стил.
Член е на VES – Професионална гилдия за Визуални ефекти – САЩ. Демонстрирайки уникалния си талант в креативните си творби, Валентин Василев основава Valentin Fine Art (1991). Ситуирана в Хермоса бийч, Калифорния, компанията специализира в създаване на съвременни изящни творби, скулптура, специални киноефекти, миниатюри и прототипи за 3 D сканиране. Работил е като скулптор в кино индустрията за някои от най-креативните къщи за специални ефекти в Холивуд, включително Digital Domain и Dream Quest.
Негови работи присъстват във филми като „Титаник”, „Пристигане”, „Двестагодишен човек”, „Върхът на Данте”, „Годзила” , „5-тият Елемент” и “Да убиеш Бил”.
Василев казва: „Моето изкуство се базира на човешките форми и изразява динамиката на душата и силата на енергията на креативния ум”.
Негови творби са били показвани в едни от най-престижните форуми в Европа, сред които „Basel Art” в Швейцария и „Frankfurt Art Fair” в Германия, както и в Гърция, Япония, Мексико, САЩ и Австралия.
Носител е на специалната награда от международното Биенале на Съвременното Изкуство, Флоренция – Италия. Създател е на паметника на Кирил и Методий в Одеса (2007) – първият светещ паметник в Европа.

 

[Edit]

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!