Основни данни
Румен Жеков (1960)


Категория Съвременно българско изкуство

Румен Жеков e съвременен български художник, живописец


Румен Жеков е майстор на цвета. Работи в много съвременни жанрове като фотография, първформанс, инсталация, но най-силни и въздействащи са са живописните му произведения. В картините му има следи от абстрактно изкуство и минимализъм, но подходът му към картината и композицията е уникален и трудно може да се впише в някое от познатите ни течения. Произведения му често въздействат директно чрез повърхността си, напомняща изронена мазилка, вар и кръпки от циментови замазки или пък, нарисувани директното върху платното, носят лекота и въздушност.

Румен Жеков е роден в Пловдив на 1. Март 1960. Завършва художественото училище в Казанлък през 1979. През 1988 се дипломира в Националната художествена академия, специалност “Живопис” в класа на проф. Петър Михайлов. От 1989 е член на Съюза на българските художници. Румен Жеков е един от основателите на авангардните групи “РЪБ” и „Диско 95”, член на сдружение “Изкуство днес”. Редил е над 20 самостоятелни изложби и има над 100 участия в групови проекти в страната и чужбина.
Румен Жеков работи със собствена техника с вар, пигменти и постни бои. Използва още восък, сажди, земни и неизкуствени материи, за да постигне материалност и топлина на изображението и действат по-аскетично.

Доцент е в Академията за музикално танцово и изобразително изкуство в Пловдив и е куратор в центъра за съвременно изкуство в Пловдив.

Индивидуални изложби: Галерия “Арт Алея”, София; Балабанова къща, Национални есенни изложби, Старинен Пловдив (почетно участие); галерия “Юка” (живопис, съвместно с Атанас Хранов), Фестивал за визуални изкуства Август в изкуството, Варна (2006); галерия “Ромфея”, Пловдив (1998). Колективни изложби: Съвременна българска живопис: пластично/ концептуално, галерия “DAP”, Варшава, Вроцлав, Културен център “Бабел”, Утрехт”, Palais Porcia, Виена; Арт позитив, Център за съвременно изкуство “Баня Старинна”, Пловдив; 10х5х3 (куратор Елисавета Мусакова), Национален изложбен център за съвременно изкуство, ул. Шипка 6, София (2006); Замръзни/Freeze, “Баня Старинна” (инсталация) (2005); Идеалът, “Баня Старинна”; Четирима, Градска художествена галерия, Варна (кураторски проекти) (2004); Нова живопис (куратор), галерия на Дружеството на пловдивските художници, “Гладстон” 32, Пловдив (1998); Свидетелства – реалната различност, III годишна изложба на Център за изкуства “Сорос” – София, Софийска градска художествена галерия (1996). Награди: I награда на Дружеството на пловдивските художници (2006); награда за живопис на Дружеството на пловдивските художници (1998); стипендиант на Кметството на Париж (1997); награда “Академик Дечко Узунов” за млад художник (1996); награда за млад художник на сп. Изкуство/Art in Bulgaria (1995)

 

 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!