Основни данни
Райна Рачева (1939)


Райна Рачева

Райна РАЧЕВА (1939) e български художник, живописец, монументалист.

Райна Рачева създава пейзажи, натюрморти, портрети. Освен живописец тя е майстор на мозайката. Повече от 25години ръководи детската школа за мозайка в Бургас и представя творчеството на малките художници по цял свят.

Райна Николова РАЧЕВА е родена е на 16 декември 1939, с. Баня, Благоевградски окр. Завършва (1964) Декоративно-монументална живопис и Мозайка във ВИИИ "Н. Павлович"/НХА/, София, при проф. Г. Богданов. От 1964 живее и работи в Бургас. Ръководител на Школа по изобразителни изкуства и школа за детски мозайки. В областта на монументално-декоративните изкуства работи съвместно с художника Енчо Рачев. В областта на живописта работи предимно портрет. От 1967 участвува в ОХИ, окръжни изложби в Бургас, изложби в Габрово, Кърджали, в СССР, Полша, ГДР и др. прави самостоятелни изложби в Бургас (1973) и в Приморско (1972). Творби: "Детски портрет" (1969, НХГ), "Портрет на Дора:: (1971, ХГ, Бургас), "Младият Димитров (1972), "Ирина" (1974), "Момиче" (1975), "Плаж" (1976), "Казино" (1976), "Гергана" (1977), "Димитрина Тенева" (1977, ХГ, Бургас).

По повод 40 годишншната на своята карирера през 2007 Райна Рачева се представя с две изложби в Бургас – едната – с мозайки на нейните ученици и втората – с рисувани от нея пейзажи, натюрморти и портрети.
Школата има самостоятелни изложби в Холандия, Франция, Чехословакия, Япония и др.
Голяма част от детските мозайки са притежание на частни колекционери в целия свят.
Картини на Рачева са притежание на частни и обществени колекции не само в страната, но и в САЩ, Япония, Холандия, Франция, Гърция и Ирландия.

 


 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!