Основни данни
Карл Йорданов (1905 - 1976)


Карл Йорданов

 Карл Димов Йорданов е роден на 15 декември 1905 г. в София.

Завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Цено Тодоров и графика при проф. В. Захариев. Специализира реставрацияна фрески и картини в Германия (1939-1940) и в Италия(1940) при проф. Листа и проф. М.Пелициоли в Милано.

Работи като реставратор към Археологическия музей в София (1939-1949). Излага в ОХИ. Участва в графични изложби в Югославия, Чехословакия, Швеция, Дания, Италия, Китай, Алжир и др. През 1977 г. в София е уредена негова посмъртна изложба – живопис и графика.

След 1949 г. Карл Йорданов участва в изписването на много църкви: „Св. Богородица“ във Варна, „Св. Никола“ и „Св. Неделя“ в София, църкви в Бургас, Поморие, Чепеларе, Смолян, а също в реставрирането на Боянската църква, Казанлъшката гробница и др. храмове и паметници. Умира на 6 ноември 1976 г. Пловдив.

 

„Творби, създадени с изключително майсторство от признатия професионализъм на родения в София художник, цял живот опитвал да извади наяве красотата и смисъла на обикновените, прости неща”, коментира директорът на галерията в Казанлък Христо Генев.

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!