Основни данни
Стоян Василев (1904-1977)


Стоян Василев

Стоян ВАСИЛЕВ е български художник, живописец, пейзажист.

Стоян Василев е художник със силно чувство за колорит и импресионистечен вкус. Рисува предимно пейзажи – градски, планински, пазари в тропически страни. Картините му са наситени с лиризъм и финес.

Стоян ВАСИЛЕВ Генов е роден на 16 април 1904. Пазарджик. Починал е на 23  март 1977, София. Завършва (1927) живопис в Художествената академия, София, при проф. Цено Тодоров. Работи в областта на пейзажа.
Участва в ОХИ, излага у нас и в чужбива. Предпочита сюжети от Търново. Творби: "Кози" (1953). "Из Карлово" (1935), "Из Търново" (1940), "Язовирната стена - "Васил Коларов" (1949), "Софийско поле" (1953) и др. Стоян Василев е изключително продуктивен художник. Прави 32 самостоятелни изложби - 32 в България и 3 в чужбина:
Хамбург, Берлин, Франкфурт на Майн. Дарява около 3000 картини и албуми на на Художествена галерия "Станислав Доспевски". Негови произведения се намират в много музеи и частни колекции по света.
Награден с орден Кирил и Методий ІІ степен.
 

[Редактирай]

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!