Основни данни
Молив


МОЛИВ - често с Молив се отбелязва техника за рисуване - с молив - багрилно вещество с дървена, металическа или др. обвивка. Изобретен в днешния си вид през 1764 в Англия след намиране на голямо находище на графит. Първите примитивни моливи са с малка продълговата пластинка, поставена между две тънки летвички от дърво. Нарича се рисувателен камък. Цената на това приспособление е изключително висока и трудно се внедрява в практиката. Широкото производство на моливи започва през 1790, когато Конте - французин, и Хардмут - австриец, правят своето изобретение - смесват ситно смлян и промит графит с пречистена глина и източват графитното тяло на молива.

1790 г. се счита за рождена дата на молива. От различните пропорции на графита и глината се получава различна твърдост на моливите.

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!