Home >> ArtPedia >> Details
Main data
"Victoria" Auction House


Аукционна къща "Виктория" е създадена през 2005 в София. Неин управител е Павел Тодоров. Преди да създаде "Виктория" той е съдружник и главно действащо лице в столичната галерия "Мелон", в която организира над 250 изложби на българско изкуство.

Аукционна къща "Виктория" има зад гърба си над 20 търга. Фирмата работи за извеждането на пазара от неговото състояние на хаос като събира и публикува на сайта си биографични данни за стари български данни състоянието на изкуството у нас и т.н.

Къщата продава предимно стари български майстори и в началото на създаването си е единствен конкурент на  "Аполон и Меркурий"

През 2009 аукционна къща "Виктория" прави търг със 100% успеваемост. На аукцион с мото 100 картини по 100 лева през авгурст 2009, организиран като предизвикателство срещу кризата, се продават всички произведения. Наддаването предизвиква гнева на Съюза на българските художници, който реагира в интервюта, че не може да се свалят цените на класиците по този начин. У нас обаче има свобода на цените, отговарят от Виктория. Всички са равни пред закона.

С времето "Виктория" не успява да избегне няколко големи скандала с крадени или фалшиви картини.

В края на 2009 вестник "Труд" публикува новината, че 3 крадени картини на Васил Стоилов, изчезнали от музея в Нови Пазар са обявени на 10 декември на търг на  "Виктория".  На същия търг била продадена и друга крадена творба - "Селянин" на Никола Златев - също открадната от музея в Нови Пазар. /Диляна Димитрова, Галерия пази ксерокопия вместо картини, в. "Труд", 5 януари/

Аукционна къща "Виктория" е обвинена от дъщерята на Генко Генков в търговията с фалшиви картини на Генков през 2009.

На 18 юни 2010 г. "Виктория" бе посочена от колегите си от Аполон и Меркурий, че тъкмо от тях излиза картината, обявена за крадена от м-р Цветан Цветанов. Същия ден Цветанов заяви в парламента, че едно произведение, конфискувано от търг на аукционна къща Аполон и Меркурий, е открадното и издирвано от полицията. Игор Марковски и Димитър Фицов, собственици на "Аполон и Меркурий" заявиха, че произведението е купено от търг на Виктория и  това може да бъде проверено в базата данни на www.artprice.bg  тук

Друг скандал предизвиква картината Българка на Светлин Русев, обявена от "Виктория" за творба на Дечко Узунов. След публикации в медиите, произведението сменя името на своя създател в каталога на фирмата.  Подобен въпрос предизвиква творбата Голо Тяло, обявена от "Виктория" за творба на Анна Петрова, въпреки че носи в средата си подпис на съпруга на Ана - известният художник Илия Петров. Според критици произведението най-вероятно е от ученик на Илия Петров, който имал навика да се подписва върху одобрените етюди на своите ученици.

Виж още Крадената картина на търга на Аполон и Меркурий тръгнала от аукцион от Виктория

 

Personal area
Enter
Register now!
Sign up in the largest Bulgarian site for art and you can view works for sale, detailed information about authors and auctions. You can publish your works for sale and auctions, to add information for authors.
Register now!
Bulletin
Subscribe for the newsletter of ArtPrice.bg in order to receive up to date information directly in your email!