Основни данни
Музей Дом на хумора и сатирата / МДХС


Музей Дом на хумора и сатирата / МДХС

Дом на хумората и сатирата в Габрово институт за хумористично и сатирично изкуство.
Намира се в центъра на град Габрово, известен със своя богат на хумор фолклор и традиции.
Музеят е създаден Международния ден на шегата 1 април 1972. Наричат го Музея на смеха като по този начин използвайки контраста между думите самото му прозвище събужда смях. В него се намира колекция световно хумористично изкуство, информационен център, място за срещи.
МДХС събира, проучва, експонира и популяризира хумора на народите в областта на изящните изкуства, литературата и фолклора, фотографията, плаката, веселите празници и маскарадни традиции по света.
Разполага с 10 изложбени зали, звукозаписно студио, конферентна зала, щанд за сувенири, библиотека, нощно заведение, безплатен паркинг.

Постоянни експозиции “Корените на габровския хумор”, “Раят”, “Грехът”, “Маската – лицето на празника”, “Да живее карнавалът!”, “Карнавалът върху пощенски марки”
Това е вероятно единественият музей в България, който подобно на големите институти в света, разполага с детска развлекателна зала
Фондът на музея включва 147 220 музейни единици и 38 174 художествени произведения (на 9 050 автори от 173 страни) от областта на живописта, скулптурата, карикатурата, графиката, фотографията и плаката.
Произведенията не стоят затворени в депото, а постоянно се показват и включват във временните експозиции. Галерията прави често временни изложби на хумористично изкуство, както и множество интересни атракции (виц-банка, криви огледала, фигури на габровската котка с отрязана опашка, чанове за прогонване на зли духове, маскиране с карнавални костюми и др.).
Всяка нечетна година Дома на хумора и сатирата организира Международното биенале на хумора и сатирата в изкуствата Националната среща-наддумване “Благолаж” (отново всяка нечетна година); Европейските срещи на хумористичното изкуство “Изток – Запад” (всяка четна година);

Тук се празнува 1 април – рожденият ден на Дома на хумора и на планетата Габрово.

Скулптурни фигури и композиции на хумористични герои са подредени в оформят Парка на смеха: Хитър Петър, Чарли Чаплин, Дон Кихот и Санчо Панса.

Адрес: 5300 Габрово, ул. “Брянска” № 68, п.к. 104
Тел: 807228; 809300; 804945; 807248
Факс: 806989;
E-mail: [email protected] ; [email protected]

 

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!