Факти
Златю Бояджиев (1903-1976)

Откраднати и намерени картини на Златю Бояджиев

Сред най-известните арткражби у нас е тази на "Свинарката" на Златю Бояджиев, която изчезна заедно с 4 произведения на Майстора от Националната художнествена галерия. Погромът става в нощта на 4 срещу 5 юли 1994,  докато цяла България е заплесната пред телевизорите заради Световното първенство по футбол. Крадецът се покатерва по водосточната тръба, изважда картините от рамките и ги изнася навити на руло. Част от подозренията падат върху бившият директор на музея, Стоян Стоянов - Течи, който е уволнен само два дни преди кражбата.

Произведенията са намерени през юли 1996, крадецът е заловен и осъден. Той е 30-годишен състезател по ски. Твърди, че ги е пласирал за 30 хиляди USD. Картините обаче са били все още в дома му, под леглото, навити на руло. За намирането им помага фактът, че техните репродукции са публикувани по всички медии. Затова и регистър на откраднатите и издирвани произведения е крайно необходим.

Втората разкрита кражба, свързана с неговото име, е на две картини и една икона от Златю. Те са отмъкнати от дома на внучката му Цена Бояджиева в София. Творбите са "Пейзаж", "Портрет на внучка ми", "Архангел". Златю не е рисувал по принцип икони, но през 1962 създал 3, разкрива Цена Бояджиева. Заедно с трите приозведения на Златю са откраднати и две стари икони от дома на Цена. Творбите са намерени и върнати през януари 1997. Заловена е бандата от 9 души. Те признават за кражбата и издават купувачите, които се оказват не особено богати хора, както се предполагало предварително. Те не са поръчали обира, а само са си купили картините, които са им иззети и върнати на собственичката.

Пет картини на Златю Бояджиев, откраднати от музея на град Стрелча, са открити през 1998 в жилището на бившия директор на музея Петър Генов. Творбите са с формат 60х40. Това са пейзажи, рисувани с маслени бои. Създадени са през 1952-1954г., когато Златю Бояджиев е бил на почивка в Стрелча. Художникът дарил творбите на града. Картините са върнати на музея.

Издирвани картини/произведения на Златю Бояджиев

Златю Бояджиелв е един от най-крадените наши автори. Причината е, че в зората на демокрацията много от неговите шедьоври се намират из читалищата и училищата в пловдивските села, неохранявани от никого.

Издирвани картини на Златю Бояджиев са:

"Портрет на аптекар" - картината изчезва от дома на Зия Бояджиева през 1993

"Бачковският манастир" -  51х69 , ок. 1950, оценена през 1995 на 3 хил. USD. Това е нетипична, внушаваща пастелен импресионизъм работа на Златю Бояджиев. Подобни произведения той рисува през втория си период, странното е, че това импресионистична творба, създадена с дясна ръка. Картината е открадната посред бял ден, по време на масови посещения от ученици на галерията. Салонът разполагал с модерни сигнализационни системи, които обаче се изключвали през деня.

Пейзаж "Село Брезово" / "Брезово" - 145х135 см. Изобразява пролетно събиране на животни на селския мегдан. /Овчар със стадо/ Картината е отмъкната от агротехникум в Садово, Пловдивско пак през 1995 и тогава е оценена на 200 хил. лв. Тя е от втория период на Златю Бояджиев, който лично я дарил на агротехникума. За да се доберат до платното крадците разбили един прозирец и 10 врати, твърди тогавашният зам-директор на техникума Иван Ганчев.

"Пейзаж", 1951. картината е изключително ценна, защото показва двата периода на Златю Бояджиев - започната е с дясната ръка, но междувременно художникът получава инсулт и се парализира. След време той я завършва с лявата ръка и я подарява своя лекуващ лекар д-р Иван Каблешков, от чиято наследствена колекция после е задигната.  Картината изчезва през март 2003 от наследствената колекция на фамилия Каблешкови в Пловдив. Платната от колекцията били съхранявани на таванския етаж в къщата на ул. Хр. Г. Данов" в Пловдив.

 "Портрет на жена" - недовършена ранна скица - никога не е била репродуцирана. Отмъкната е от читалище "Отец Паисий" в Пловдив в началото на 1994 г.

"Селска църква" е открадната от дома на адвоката Първан Бончев в Горна Баня - 11 февруари 2004.

На 12.09. 1995 в. "Труд" съобщава за изчезнала картина от жилище в София, но не уточнява подробности за творбата.

 Картини на Златю Бояджиев са откраднати от читалището в с. Момчиловци и окръжната библиотека в Смолян през 1999 г.

 

Източници: Вестник "Труд", "Дума", "Новинар", "Нощен Труд"
 

Ментета на Златю Бояджиев на пазара

Златю Бояджиев е най-копираният наш автор. Според медиите в Сливен и в Пловдив има цяла фабрика за негови ментета. Факт е, че на пазара и по галериите има повече картини, отколкото Златю Бояджиев е можел да нарисува за няколко живота. Виж снимки на ментета на Златю Бояджиев тук

През 1994, когато стават масови кражби на картини на Златю, неговият син Георги Бояджиев, заявява пред вестник "Труд", че семейството му скрило последните 8 картини в банков сейф. След 2000 г. обаче Георги Бояджиев извади повече от 30 картини на Златю Бояджиев, негова собственост в изложба в галерия "Лоранъ".

Синът на Златю Бояджиев, Георги, подобно на дъщерята на Генко Генков, се опитва да каже, че всички картини, които не са минали през него, са фалшиви. Никой не му обръща внимание. Както е навсякъде по света, мнозина смятат, че наследниците биха могли да потвърдят автентичност на менте, тъй като неса специалисти, или по други причини.

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!