НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Престижното изложение за съвременно изкуство „Фрийз Ню Йорк” отваря врати за втори път (10.05.2013)

Едно от най-реномираните арт изложения в света – „Фрийз” отваря врати за втора поредна година в новата си локация – Ню Йорк http://www.artprice.bg/news_details.php?elem_id=1118. След миналогодишния успех, организаторите тази година обещават още повече събития и изненади за своите посетители.

Изложението се провежда в Randall’s Island Park от  10 до 13 май, 2013 г. Сградата е специално създадена от архитектската компания SO – IL architects”, като е разположена с изглед към Ийст Ривър. За втори път, изложението Фрийз Ню Йорк е спонсорирано от Дойче банк.

След внимателна селекция сред водещите и най-престижни световни галерии за съвременно изкуство, са допуснати 180 които ще излагат на тазгодишното издание. Много силно е участието на галерии от САЩ, като 55 са галериите от града-домакин на събитието. Международните галерии са от 32 държави, сред които Аржентина, Австралия, Австрия, Белгия, Бразилия, Канада, Колумбия, Дания, Франция, Гърция, Индия, Израел, Италия, Япония, Корея, Нова Зеландия, Норвегия, Полша, Румъния, Русия, Турция, ОАЕ, Холандия и много други.

 Новите галерии ще участват в секции, наречени „Focus” и „Frame”. Focus представя галерии, които са на по-малко от 10 години, излагащи дебютни творби, непоказвани на световни изложения до този момент. Ще бъдат показвани също и кураторски проекти, създадени специално за Фрийз Ню Йорк. Галериите в секцията „Frame” селекцията от галерии включва такива, които са създадени преди не повече от 6 години, като тази година те са подпомогнати от Джо Фреш.

Особено интересна ще бъде програмата „Frieze Projects”, която включва седем специално създадени произведения на изкуството. Участващите артисти са поканени да създадат  site-specific произведения, които да се рефлектират локацията на изложението в Ню Йорк.

Тази година в програмата ще бъде включено и специално предизвикателство, свързано с  трибют към ресторанта, създаден от артисти „FOOD” – идея на Гордън Матта-Кларк и Карол Гуудън датираща от 1971 г. С меню, променящо се ежедневно, артистите майстори-готвачи във FOOD в периода 1971 – 2013 г. са Матю Дей Джаксън, Карол Гуудън и Джонатан Хоровиц. В изложението също така ще бъде включен и литературен проект, наречен „Frieze Story” – с оригинален текст от новелиста Бен Маркус.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!