НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Историята на Даша Жукова (14.02.2014)

Даша Жукова става една от най-влиятелните личности на арт пазара в Русия, а нейният последен шедьовър, който предстои да бъде осъществен, е нов арт център в Санкт Петербург.

Името на Даша Жукова се свързва с изкуството, красотата и с нейния приятел - милиардера Роман Абрамович. Тя е родена в Москва през 1981 г. - единственото дете на Елена, молекулярен биолог,  и Александър, който става петролен магнат след разпадането на Съветския съюз. По същото време родителите на десетгодишната Дария, както е рожденното й  име, се разделят и тя заминава с майка си за САЩ, където завършва „Славянска литература” в Университета на Санта Барбара.

Жукова става популярна в средите на модата и изкуството, като редовно посещава ревюта в компанията на приятелите си – художника Олимпия Скери и писателя Дерек Бласбърг. През 2003 г. заминава за Лондон, за да учи хомеопатия, където се запознава с Роман Абрамович.

Година след като обявява връзката си с Абрамович, Даша Жукова се възползва от популярността си и изненадва всички, като отваря Garage център за съвременно изкуство в Москва. Центърът моментално привлича колекционери от цял свят, отварянето му превръща познатата до този момент като „приятелката на Абрамович”, Даша в една от най-влиятелните личности в света на изкуството в Русия.

След като впечатлява на откриването на Garage, като привлича световно известния художник Деймиън Хърст и арт дилъра Лари Гагосян, Жукова споделя -  „Нямах големи амбиции. Не се опитвах да открия втори МоМА, просто искам хората в Русия да имат място за отдих, където могат да изпият чаша кафе. Бях много изненадана от вниманието, което получихме”.

Garage е само първия арт проект на Даша Жукова в нейното родно място Москва, той отвори врати през 2008 г. и се помещава в огромен бивш автобусен терминал, проектиран от конструктивистките архитекти Константин Мелников и Владимир Шуков през 1926 г. Центърът е толкова успешен, че получава статус на музей. С построяването на образователен център към него той временно е преместен в картонена структура - дело на японския архитект Шигеру Бан, която приютява течащата в момента изложба на Джон Балдесари. Повече за първата изложба на американския съвременен художник Джон Балдесари в Garage, Москва,  прочетете тук.

Скоро след отварянето на Garage, Жукова става редактор на британското списание за мода PoP Magazine и отново изненадва всички, като ангажира за кориците световно известни съвременни артисти – Деймиън Хърст, Ричард Принс и Такаши Мураками.

Към проектите си тя добавя и списанието за изкуство Garage и сайта за продажба на произведения на изкуството Artsy. Несъмнено любовта към изкуството е важна в тези амбициозни проекти. Самата Жукова, която рядко дава интервюта, споделя на пресконференция, с която обяви плановете си за втори център в Санкт Петербург - „Обичам изкуството, но мотивацията ми винаги са били хората. На московчани им липсваше нещо, което да ги свързва с останалата част от света.... Определено виждам Garage центъра за съвременно изкуство, като институция, която може да изпълнява социални промени в страната”.

Жукова обяснява, че не се ограничава до Москва и има големи планове за Санкт Петербург, а именно превръщането на New Holland - 19-акров остров и бивш военноморски двор в сърцето на града, в творчески център. Когато е завършен през 2018 г., тя се надява, че New Holland ще бъде част от международните забележителности, свързани с изкуство, които трябва да се видят, като MoMA в Ню Йорк, Tate Modern и Центъра Помпиду. Жукова и нейната нестопанска Iris Foundation, посветена на насърчаването на съвременната култура, стоят зад цялостния дизайн.

Даша Жукова
Даша Жукова
Даша Жукова
Даша Жукова
Garage
Garage
New Holland
New Holland
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!