НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Директорът на Тейт Бритън напуска галерията след силен обществен натиск (07.04.2015)
Директорът на галерия „Тейт Бритън”, Пенелопе Къртис ще напусне институцията и страната, за да поеме нов пост в португалска галерия, след като бе подложена на остри критики от страна на медии и изкуствоведи във Великобритания. Тя бе назначена за директор през 2010 г. и ръководеше основния ремонт на галерията. Сега й предстои да започне работа за музея „Museu Calouste Gulbenkian” в Лисабон, като ще стане първият чужденец, заемащ този пост. Прочетете повече за Къртис тук.

Този ход ще сложи край на противоречивото управление на Къртис, която бе критикувана от арт средите на Острова. Много от тях смятат изложбите, одобрени от нея, за неуспешни и интересни само за малцина.

По времето, в което Къртис беше начело на институцията, тя надзираваше обновлението на галерията, което бе на стойност от 45 милиона британски лири. Също така, тя основно пренареди постоянната колекция, както и изложбите на Търнър, Лоури и прарафаелитите. Тя също така одобри изложбите „Иконоборство: Изкуство под атака”, която бе ниско оценена от някои медии и експозицията „Лъст за руини”, която бе определена като „разочароваща”. Прочетете повече за тези изложба тук.

Призивът за уволнението й започна през м. април миналата година, когато според данни от Асоциацията на водещи туристически атракции, броят на посетителите в Тейт Бритън са намалели с 10 % през 2013 г. Данните, оповестени по-рано този месец, показват по-нататъшно падане, което нарежда галерията на 20-то място в таблицата на британските забележителности.

Обявявайки новата си работа, Къртис сподели, че се възхищава от Лисабонската галерия и би искала да запази всичко добро в музея, докато развива неговата идентичност и позиция.  Тя ще остане в Тейт Бритън до юли 2015 г.

В отговор на новината, сър Никълъс Серота, директор на галериите Тейт,  заяви „Ще ни липсва Пенелопе, но сме щастливи от факта, че британски изкуствовед е първият международен директор, който ще ръководи този престижен музей. През последните пет години Пенелопе завърши успешно реконструкцията на галерията и пренареди колекцията, което бе високо оценено. Тя представи колекцията в нов хронологичен ред и въведе безплатни изложби, посветени на конкретни художници, теми или нови изследвания, свързани с колекцията на Тейт”. 

Къртис
Къртис
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!