НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Германският художник Герхард Рихтер заплаши, че ще изтегли картините си от музеите и ще ги продаде (23.07.2015)
Световноизвестният художник Герхард Рихтер заплаши, че ще изтегли творбите си от германските музеи и ще ги обяви за продан в знак на протест срещу ограничителен закон за износ на произведения на изкуството, който планира да наложи германското правителство. Миналата неделя Георг Базелиц също взе радикални мерки срещу закона, оттегляйки всички свои картини от планираните изложби в Германия години напред.

В интервю за всекидневника “Dresdner Morgenpost” Рихтер също заплаши, че ще изтегли всички свои произведения от музеите и “бързо ще ги пусне на пазара и ще ги продаде”. Художникът окачествява плановете на правителството да наложат закона като “нарушаване на свободата” и уточнява, че “никой няма право да му казва какво да прави със своите картини”. Ако законът бъде приет, художниците ще трябва да искат позволение, ако решат да продадат дадена картина от специално учредена комисия към правителството. Членовете на тези комисии обаче, обикновено са “хора, които не знаят абсолютно нищо за изкуството” - според Рихтер.

Детър Еглер, директор на архива на Герхард Рихтер в Staatlichen Kunstsammlungen, Дрезден, заяви: ”За сега г-н Рихтер няма да предприема мерки и ще изчака какво ще бъде решението на правителството. Той ще бъде щастлив, ако законът бъде подложен на щателно обществено обсъждане.”

Ако обаче Герхард Рихтер вземе решение да изтегли всички свои произведения от германските музеи и отложи всички планирани изложби, подобно на Георг Базелиц, това ще бъде твърде сериозен удар върху културния сектор на страната и би могло да осуети плановете на правителството.

През 2014 г., Рихтер беше оценен изключително високо от колекционерите и аукционите, които с негово участие донесоха приходи от 270 млн. USD, което му отреди четвърто място в Топ 10 на най-продаваните автори, а най-скъпото негово произведение стана Abstraktes Bild (1989), за което бяха платени 28.7 млн. USD в Christie’s London. През 2013 г. той стигна до трето място с 298.9 млн. USD, резултат, който беше с над 120 млн. USD по-висок спрямо постъпленията от творбите му през 2012 г.

.
.
.
.
.
.
Gerhard Richter (2014)
Gerhard Richter (2014)
Georg Baselitz has already withdrawn his artwork from German museums. Will Richter follow suit
Georg Baselitz has already withdrawn his artwork from German museums. Will Richter follow suit
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!