НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Китай направи плагиатско копие на чикагската творба на Аниш Капур „Cloud Gate“ (21.08.2015)
Снизходителността на Китай към нарушаването на авторските права продължава да е проблематична за художниците по света. През изминалата седмица, отделни случаи, свързани с явни и реални копия на произведения на британския скулптор от индийски произход Аниш Капур и американския скулптор Джон Раймонди, разтърсиха света на изкуството. Случаите разкриват, че въпреки подписването на Бернската конвенция (международно споразумение, уреждащо авторските права), Китай все още има да извърви дълъг път, преди да започне активно да взема мерки за защита правата на художниците.

Въпреки, че всички произведения са направени в Китай, при случая с Раймонди има постановление на американски съд, но случаят с Капур ще трябва да се реши в Китай, ако скулпторът реши да съди държавата.

„Аниш Капур ще има огромни проблеми, защото прилагането на правата на интелектуална собственост в Китай е много трудно. Тук става въпрос за китайските съдилища, а това означава, че ще излезе много скъпо“, споделя Даниел Макклийн, консултант от базираната в Лондон адвокатска кантора „Хауърд Кенеди LLP“. „Това, до което всичко се свежда, е несъответствие между международните норми и териториалното изпълнение. Това не се разглежда като икономически проблем. Би било по-лесно, ако на лице беше някакъв вид нарушение на търговска марка, защото е по-вероятно да постигнете успех като корпорация, отколкото като автор“, допълва той.

Капур обвини китайските власти в плагиатство, след като стана ясно, че в северозападния град Карамай е инсталирана голяма скулптура от неръждаема стомана, която до голяма степен прилича на една от най-знаковите творби на Капур – „Cloud Gate“ (в превод – Облачна врата) (2006 г.) в Чикаго.

В свое изявление, Аниш Капур споделя: „Изглежда, че в Китай днес е допустимо да се краде творчеството на другите. Чувствам, че трябва да отнеса този въпрос на най-високо ниво и да преследвам тези, които ще отговарят в съда“. В отговор, длъжностно лице от Карамай съобщава: „Не можете да кажете, че не е позволено да се изгради кръгла скулптура, защото там вече е била създадена кръгла скулптура“ .

„Китай е страна, която не зачита правата на човека и където има малко свобода на изразяване, и следователно няма реална защита на авторите и художниците. Вижте какво се случи с Ай Вейвей“, коментира Макклийн.

В същото време, в началото на август, Раймонди спечели съдебно дело срещу родения в Русия, но живеещ във Флорида, милиардер Игор Олеников. Той е магнат, разполагащ с недвижими имоти и осъждан за данъчни измами. Олеников поръчва китайски копия на шест от скулптурите на Раймонди, включително мащабираните „Диана“ (1987 г.) и „Серес“ (1994 г.), които са били инсталирани пред центъра „Century“ и „Olen Pointe“ в Калифорния.

Федерален съдия нареди на Олеников да заплати на Раймонди $ 640,000 за нарушаване на авторски права, но отхвърли молбата на Раймонди произведенията да бъдат унищожени. През юни 2014 г. съдия нареди на Олеников да плати $ 450,000 на скулптора Дон Уейкфийлд, след като бе признат за виновен за въвеждане в експлоатация на четири китайски фалшификата на работа на Уейкфийлд.

Оригиналът на Аниш Капур
Оригиналът на Аниш Капур
Китайското копие на Cloud Gate
Китайското копие на Cloud Gate
Копия на произведения на Джон Раймонди
Копия на произведения на Джон Раймонди
Аниш Капур
Аниш Капур
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!