НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Епичен фриз на река Тибър ще бъде завършен през април 2016 г. (01.09.2015)
Уилям Кентридж ще създаде монументален фриз по бреговете на река Тибър в Рим. Художникът от Южна Африка планира да направи мимолетно произведение, създадено от почистването на замърсения слой на високото каменно укрепване на коритото на реката. Кентридж първоначално е бил поканен да се създаде творбата преди 14 години. „Отне ни толкова дълго време, поради сложната бюрократична система, която управлява река Тибър и културата в Италия“, споделя организаторът на проекта – Кристин Джоун. Тя е американски художник и създател на организацията „Tevereterno“ в Рим, която се е заела със съживяването на централния участък от реката.

Озаглавен „Триумфи и ридания“ и дълъг повече от 550 метра, фризът на Кентридж ще включва повече от 90 големи фигури от римската митология и история. Работата се очаква да бъде завършена на 21 април 2016 г. Тържественото откриване ще бъде съпроводено от живо изпълнение от композитора Филип Милър и процесия от военен оркестър.

Творбата ще бъде направена с помощта на шаблони за всяка фигура. Те ще бъдат поставени на стената и района около тях ще бъде измит и почистен от мръсотията и биологичната плака. Полученият фриз постепенно ще изчезне през следващите няколко години, тъй като стената ще се замърси отново.

„Триумфът на някой е бедствие за друг“, споделя Кентридж по време на представянето на проекта в Рим. „Ако се върнеш триумфално от една война, това означава, че други хора се връщат като роби“.

Финансирането на проекта е на стойност 750 000 щатски долара идва от Кентридж и неговите три галерии – „Лиа Румма“ (Милано, Неапол), „Марион Гудман“ (Ню Йорк, Париж, Лондон), и „Гудман Галери“ (Йоханесбург), заедно и с други спонсори.

Междувременно, боядисани бронзови глави, свързани с проекта за река Тибър, ще бъдат представени в галерия „Марион Гудман“ в Лондон този месец, като част от самостоятелна изложба, посветена на Кентридж (11 септември-24 октомври).

William Kentridge
William Kentridge
Проект
Проект
.
.
Фризът
Фризът
Част от сцените
Част от сцените
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!