НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Олафур Елиасон стартира успешно със следващия си голям проект Little Сън (08.09.2015)
Датско-исландския художник и съосновател на Little Sun, Олафур Елиасон, беше в Лондон вчера и в Стокхолм преди това, за да извърши проучване за изложбата си, която  трябва да отвори врати в Moderna Museet на 3 октомври. Но тази седмица художникът е помислил и за Африка, като стартира първата Kickstarter кампания Little Sun, с цел да събере € 50,000 от дарения, за да започне производство на иновативно зарядно, което със слънчева енергия захранва мобилен телефон. За само два дни даренията са достигнали почти 100 000 €. Прочетете повече за Елиасон тук.

Little Sun, на който Елиасон е съосновател заедно с инженера Фредерик Отесен, вече е произвел хиляди ярки, жълти, евтини соларни лампи за десет страни в Африка, с да се отговори на нуждите на общностите в селските райони, които са далеч от електрозахранване. Хиляди такива лампи са били продадени в останалата част от света, от създаването им през 2012 година, за да се финансира проекта.

The Little Sun - зарядното устройство е резултат от обратната връзка с клиентите. "Всеки път, когато бяхме в Субсахарска Африка хора казваха, че да имат лампите, е невероятно, но зарядно за мобилен телефон ще бъде много по-добре", казва Елиасон, „Обикновено струва около $ 1, за да заредите телефона си от дизелов генератор в павилион в Африка.“

Екип на Little Sun посетил Сенегал по-рано тази година, докато разработването на прототипа вървяло, установил, че в едно село има 84 мобилни телефони, собственост на 130 жители. Little Sun покрива разходите за научноизследователска и развойна дейност на зарядното устройство през последните две години, но сега се нуждае от финансиране, за да направи поръчка достатъчно голяма, за да се запази цената на дребно в Африка толкова ниска, колкото е възможно. "Ние се нуждаем от Kickstarter за да поръчаме първата партида от 20 000 до 40 000. По този начин цената е по-малка, отколкото ако само поръчаме 15000," обяснява Елиасон. Little Sun се надява, че продавачите ще могат да оценят зарядното на около $ 35 до $ 45.

Елиасон посещава Етиопия три или четири пъти в годината, където  преподава в училище по изкуства в Адис Абеба. Преди десет години той става съосновател на 121Ethiopia със съпругата си, историк на изкуството Мариан Дженсън. Неправителствената организация работи, за да помогне на уязвимите деца в Етиопия. Той също така е горд, че музеят за модерно изкуство в Адис Абеба е домакин на първата му самостоятелна изложба в Субсахарска Африка, която се състоя по-рано тази година.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!