НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Олафур Елиасон направи инсталация от късове арктически лед в Париж, като реакция по повод Срещата на върха на ООН за климата (08.12.2015)
Датско-исландския художник Олафур Елиасон донесе ярък спомен за опасностите от глобалното затопляне на планетата в Париж, чрез последния си проект – „Ice Watch”, който е осъществен в сътрудничество с датския геолог Миник Росинг. 
 
Двойката взе 12 огромни буци свободно плаващ лед от Нуук Фиорд в Гренландия и ги подредени в кръг, под формата на часовник пред Плас дьо Пантеон в Париж. Топящите се ледове,  напомняха както на минувачите за настоящата криза на околната среда, така и на присъстващите на Срещата на върха на ООН за климата (COP21). По този начин, инсталацията цели да накара широката общественост да работи в посока на борба с изменението на климата.
 
„Това е един красив, обезпокоителен, умиращ паметник на това къде сме в момента”, коментира писателката Ребека Солнит. Хората идват силно заинтересовани и изпитват необходимост да се докоснат до леда. Природния часовник на „Страшния съд” на Олафур Елиасон ще остане там до 11 декември, но времето, както и общественото взаимодействие, ще се отрази на това колко дълго тези природни скулптури ще съществуват.
 
„Надявам се, че това произведение на изкуството може действително да преодолее пропастта между данните, учените, политиците и държавните глави и това как хората се чувстват нормално”, споделя Елиасон. Прочетете повече за други негови произведения тук
 
.
.
.
.
.
.
Олафур Елиасон
Олафур Елиасон
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!