НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Къща с графит на Банкси обявена за продажба (12.01.2016)
Порутена тристайна къща в Челтънхам се появи на пазара за имоти с цена 210 000 паунда. Според обявата, къщата е близо до центъра на града, разполага с вътрешен двор и старинни елементи, а Банкси е изрисувал една от нейните външни стени.
 
По сатиричен начин графити артиста Банкси изобразява държавната агенция за разузнаване, която се намира наблизо и специализира в шпиониране върху комуникациите, като изрисува група шпиони с меки шапки, слънчеви очила и дълги кафеви палта, подслушващи телефонна кабина пред стената на къщата.
 
Творбата наречена  „Spy Booth”, се появява върху имота на Феървю Роуд през април 2014 г. В миналото, произведенията на Банкси изработени върху стени са изрязвани и пускани на търг, където се продават за стотици хиляди паундове. Местната общност искала да запази творбата и се преборила срещу опит на американски колекционер да наддава за нея. Според Глостършир Ехо, местни бизнесмени започнали кампания, с която да съберат 1 милион паунда за да откупят графита и да го запазят на мястото му. Въпреки това, скоро се появил колекционерът Скай Гримс, който откупува работата през юни 2014 г., за да  я махне и покаже в лондонска галерия, а след това в къщата си. Сумата, която е платил не е обявена.
 

Но „Spy Booth”  се оказа силно обезобразена по-късно през същата година и градският съвет я включва в списъка на защитените обекти през 2015 г. През декември съветът обявява продажбата на къщата от името на нейния собственик, който не е Граймс. Кадастърът показва, че имотът последно е закупен през  декември 2005 на цена от 150 000 паунда.

„Ако това се окаже  възможно, съветът ще може много по-лесно да осигури възстановяването и опазването в дългосрочен план на творбата.“ Казва пред ББС Нюз съветникът Андрю МакКинли.   „Питър Бол и Ко, агентите рекламиращи имота го наричат „ рядка възможност за придобиване на викторианска, тристайна къща с тераса с оригинален графит на Бански на фронтонната стена. “

 
Banksy's Spy Booth work on the side of a house in Fairview Road, Cheltenham vandalised
Banksy's Spy Booth work on the side of a house in Fairview Road, Cheltenham vandalised
Banksy's Spy Booth work on the side of a house in Fairview Road, Cheltenham, before it was vandalised
Banksy's Spy Booth work on the side of a house in Fairview Road, Cheltenham, before it was vandalised
Banksy's Spy Booth work on the side of a house in Fairview Road, Cheltenham
Banksy's Spy Booth work on the side of a house in Fairview Road, Cheltenham
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!