НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Станислав Памукчиев е носителят на годишната национална награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора" (02.02.2016)

 Станислав Памукчиев е носителят на традиционната годишна национална награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора". Наградата бе връчена на официална церемония на 1 февруари, в деня на рождението на големия български художник, в галерията, носеща името му. 

 

Номинирани за наградата бяха четирима творци - Василка Монева, Мария Столарова, Станислав Памукчиев и Чавдар Петров. Носителят на отличието е определен от жури, в чиито състав влизат представители на Съюза на българските художници, на галерията в Кюстендил и на Министерство на културата. 
 
Станислав Памукчиев е роден на 9 май в София, завършва Национална художествена академия, специалност „стенопис”. Има реализирани над 40 самостоятелни изложби в България, Австрия, Германия, Холандия, Унгария, Румъния, Сърбия, Македония, САЩ, Франция. Участвал е в редица колективни международни изложби. Сред последните му по-значителни изложби са “Потрет на едно поколение”, тематична изложба в НХГ, 1995, самостоятелна изложба “Графит, пепел, ръжда” в галерия “Ата рай”, 1996 г., участие в годишната изложба на “Сорос” “Култура-субкултура”, Варна, 1999 г., самостоятелна изложба “Самота”, галерия “Ирида”, 1999 г., “Картини в бяло”, галерия “Александър”, 2000 г. Портрет на художника е включен в специализираното издание на списание “Изкуство” “Поколението на 50-те”, където са представени едни от най-значителните български автори от поколението, допринесли в различна насока за оформянето на лицето на българския художествен живот. 
 
Носителят на наградата получи от директора на галерията в Кюстендил Валентин Господинов парична сума в размер на 7 000 лева - 5 000 лева от община Кюстендил и 2 000 лева от Министерството на културата. Кметът на Община Кюстендил Петър Паунов връчи на твореца и специално изработена статуетка на Майстора от скулптура Кирил Матеев.  
"Това, което се случва сега и тук, не се случва никъде. Майстора ни събира, а това е уникално. Наградата е странна, особена - тя не е като другите. Усещам я не толкова като признание за мое майсторство, а като просвещение, като освещаване в българския род", каза след като получи наградата Станислав Памукчиев.
 
Прочетен беше поздравителен адрес от министъра на културата Вежди Рашидов, а националният омбудсман Мая Манолова подари на директора на галерията в Кюстендил почетния плакет на институцията, която представлява, за подкрепата му на таланти, за установяването на високи творчески стандарти и за просвещенската му дейност.
 
Събитието беше придружено с чествания на 134 години от рождението на големия български художник - изложба на миналогодишния носител на наградата - проф. Ивайло Мирчев, годишната изложба на кюстендилските художници, посещение на къщата-музей "Владимир Димитров-Майстора" в с. Шишковци.
 
Станислав Памукчиев
Станислав Памукчиев
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!