НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Аниш Капур получава изключителните права да използва и притежава най-тъмния материал в света (07.03.2016)
Аниш Капур вече притежава изключителните права върху най-тъмния материал в света. Материалът се нарича „Вантаблак” (Vantablack) и е известен като най-тъмното черно. Веществото е  разработено от учени от Съри Наносистеми (Surrey NanoSystems)  през 2014 г. Вантаблак поглъща светлина до 99,965%, дори когато повърхността е с текстура или лъскава. 

Капур обяви намеренията си да използва веществото още преди създаването му, но скоро след това той усеща, че трябва да направи повече и да го обяви за негов личен материал, непозволявайки на други художници да го използват. Художникът Крисчън Фър, известен като най-младият художник, рисувал английската кралицата, е имал намерение да използва „Вантаблак” в поредица от свои картини и изрази възмущението си от това, че заради Аниш Капур трябва да се ограничи от  интензивното черно. „Никога не съм чувал за художник, който монополизира материал”, споделя Фър. 

Капур често експериментира с това как възприемаме материалността на обектите и отбелязва, че афинитетът му към най-тъмния материал в света произтича от способността му да дезориентира зрителите. „Наноструктурата на Вантаблак е толкова малка, че на практика не разполага със същественост”, споделя още той. „Той е по-тънък от един слой боя и е на границата между имагинерното и действителното. Това е нещо физическо, което не можете да видите. То има трансцедентно или дори трансцедентално измерение, което мисля, че е много привлекателно”. 

Посетителите на Музея на науката в Лондон могат в момента да видят Вантаблак в творба, която ще бъде изложена до юни. Тя представлява бюст, който с невъоръжено око, изглежда плосък, а не триизмерен, защото е покрит с този материал. 

Аниш Капур споделя „Това е толкова черно, че почти не може да се види. То има вид на нереално качество и винаги съм бил привлечен от екзотични материали, поради начина, по който те карат да се чувстваш”. 

Изследователите в „Съри Наноситеми” очевидно са големи фенове на произведенията на  Капур. Основателят на компанията и главен директор по технологиите, Бен Дженсън, описва неговото изкуство като „инфекциозно”. „Той има невероятна способност да вижда неща, които другите хора не могат, като е известен с творбите си, свързани с отражения и кухини”, споделя Дженсън пред „Ню Йорк Таймс” през 2014 г. 

„Ние никога не сме предполагали, че ще бъдем част от нещо подобно, но идеите на Аниш Капур са заразни, а моите научни изследователи обожават факта, че техните открития могат да се използват по този начин”. Всички хора на изкуството се изкушават да използват материала, но така или иначе трябва да се притесняват от последствията: ако новината достигне до Капур, вероятно ще последват съдебни дела. 
 
Аниш Капур
Аниш Капур
Крисчън Фър
Крисчън Фър
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!