НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Тайният маршрут на статуите от Партенона от Британския музей в Лондон до „Ермитажа” в Санкт Петербург (12.03.2016)
Когато Британския музей в Лондон отдаде назаем скулптурите от Партенона в Атина за изложба в Ермитажа, по случай отбелязването на  250 години от създаването на музея, в края на 2014 г., имаше опасения, че Гърция може да се опита да си възвърне скулптурите по време на транспортирането им до Санкт Петербург. За да се предотврати това, заемът се е извършил тайно, до момента когато скулптурата на речния бог Илисос е била представена на изложбата в Ермитажа (6 декември 2014 – 18 януари 2015 г.). 
 
От Британския музей са проектирали специален  маршрут, за да се избегне територията на Европейския съюз, като допълнителна предпазна мярка. Прочетете повече за този случай тук.  
 
Михаил Пиотровски, директорът на Ермитажа, споделя, че за предотвратяване на всеки опит да се пресече пътя на скулптурата, тя е летяла от Лондон до Санкт Петербург по заобиколен маршрут. „Тя не можеше да бъде транспортирана през Европа, защото Гърция вярва, че принадлежи на тях и биха могли да се опитат да я конфискуват на някое летище по маршрута, в съответствие със законодателството на Европейския съюз, това щеше да е законен акт”, споделя още той. 
 
Точният маршрут обаче си остава загадка. Дали скулптурата е пътувала през Арктика или над Северна Африка, Пиотровски отказва да уточни. Говорител на Британския музей споделя единствено, че „Когато дадено произведение е отдадено на заем в чужбина, Британския музей избира най-прекия възможен път. Това се отнася и за заема на речния бог Илисос от страна на Ермитажа”. 
 
Всякакви лоши чувства между Русия и Гърция, изглежда, че остават в миналото. През март, статуя намерена в близост до Партенона ще бъде отпусната на заем на Ермитажа от Музея на Акропола в Атина. В замяна, Ермитажа ще даде три произведения от скитско златно съкровище, открити в източната част на Крим.
 
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!