НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Ермитажът готов да съдейства при възстановяването на Палмира (15.03.2016)
Съхраняващата се в руския музей колекция от артефакти от Палмира може да бъде използвана за реконструкция на древния сирийски град, който се очаква да бъде освободен скоро. Щурмовите групи на правителствените войски вече са успели да стигнат до западната порта на Палмира.
 
Директорът на Ермитажа Михаил Пьотровский смята, че унищожаването на Палмира от бунтовниците на ИДИЛ миналата година е могло да бъде избегнато, но сега неговият музей е готов да помогне с възстановяването на древния град. Пьотровский е специалист по арабския свят, като за първи път посещава Сирия през 70-те години на ХХ век. Според него, музеите по цял свят очакват момента, когато ще се появи възможност да се пресъздаде Палмира. Ермитажът работи на този етап неформално със свои колеги, като събира фотографии, гравюри и други архивни документи изобразяващи древния град от всички възможни ъгли.
 
Инициативата на Пьотровский не се ограничава само до Палмира. Той вече е говорил за съдбата на културното наследство на Афганистан, Ирак, Мали и Йемен. „Днес, внезапно цялата култура се оказа под заплаха.“, казва той, говорейки на санктпетербургския международен културен форум през декември миналата година.
 
През следващия месец Ермитажът планира да проведе „Ден на Йемен“ с тематични изложби, филмови прожекции и  лекции, за да привлече вниманието към йеменските паметници унищожени по време на бомбандировките от страна на Саудитска Арабия. В акцията смятат да се включат още 15 музея по цял свят, в това число Лувъра, Британския музей и Метрополитън.
 
Изложбата на фотографии от Сирия, направени от руския фотограф Александра Думникова ще се открие през април в Ермитажа. Заедно с фотографиите ще бъдат показани и виртуално възстановени изгубените паметници на Палмира, в това число и храма на Бел и триумфалната арка.
 
Според Пьотровский, много музеи са предпазливи с провеждането на изложби посветени на наследството на Сирия. Изнасянето на артефактите от мястото на техния произход по старому си остава чувствителна тема. „Можехме да съберем голяма изложба на сирийски обекти и да я покажем по целия свят, но всички постоянно говорят за новите колонизатори.“, споделя той.
 
Ермитажът е един от малкото музеи, който има галерия посветена на Палмира. В неговата колекция влизат „Митническа тарифа“ (четири каменни блока с релефен текст с общо тегло над 15 тона) и тесери (жетони с изображения и надписи, които са се използвали и като лотарийни билети и като билети за участие в различни мероприятия – обществени празници, театрални представления), които са в отлично състояние. Ако тези предмети „не са били изнесени в Санкт Петербург, те вече нямаше да съществуват“, подчертава Михаил Пьотровский.
 
Директорът на Ермитажа твърди, че Палмира е могла да бъде спасена. „ Да се унищожат транспортните средства движещи се в пустинята не е проблем, но никой не го е направил. Сирия няма достатъчно самолети. Руснаците все още не бяха там, а американците не искаха да го направят, защото Палмира се контролираше от Асад. В този случай военните решения са преплетени с невоенни.“ Пьотровский подкрепя приемането на международната декларация за правата на културата, предложена от известния учен академик Дмитрий Лихачов. Декларацията включва защита на културното наследство по време на военни операции, а унищожаването на паметници в нея е описано като престъпление срещу човечеството.
 
Според него, между Санкт Петербург и Палмира съществува духовна връзка.  През XVIII век младата столица на Русия била наречена Северна Палмира. Двата града „възникнали на места, където градове обикновено не възникват“ (Санкт Петербург на блато, Палмира в пустияната). Той смята възстановяването на императорските дворци в Санкт Петербург след Втората световна война, осъществено благодарение на съхранените рисунки и други материали за доказателство, че и Палмира може да бъде построена наново.

През това време, в сирийската пустиня край Палмира се водят ожесточени боеве. Сирийските войски са се придвижили към Палмира. В операцията участват не само щурмуващи групи на правителствените войски, но и артилерия, която оказва подкрепа от високо.
 
.
.
Михаил Пьотровски
Михаил Пьотровски
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!