НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
ЮНЕСКО приветства освобождаването на завзети от "Ислямска държава" древни паметници в град Палмира (29.03.2016)
ЮНЕСКО приветства извършеното от сирийските правителствени сили освобождаване на завзети от групировката "Ислямска държава" древни паметници в град Палмира, предаде ТАСС.

"Приветствам освобождаването на археологическите обекти в града мъченик Палмира, който е включен в списъка на Световното културно наследство на ЮНЕСКО и събира в себе си паметта на сирийския народ, ценностите на културното многообразие, търпимостта и откритостта, направили този район люлка на цивилизацията", заяви генералният директор на ЮНЕСКО – Ирина Бокова.

Информиран източник в Дамаск каза, че сирийските войски са щурмували последното възвишение около Палмира, където са се укрепили бойците на "Ислямска държава". По думите му "много голяма част от територията вече е под контрола на армията".

Палмира е град в Централна Сирия, административен център на едноименна околия в област Хомс. Разположен е на 215 km североизточно от Дамаск и на 120 km югозападно от река Ефрат.
Възниква през Второто хилядолетие пр.н.е. През 1-3 век е главен център на керванната търговия и занаяти. Разрушен от римляните през 273 г. В миналото е важен пункт на керванния път, пресичащ Сирийската пустиня.

Градът беше завзет от терористичната групировка през май 2015 г. и оттогава световните медии редовно съобщаваха за вандалски разрушения на паметници на културата, сред които храмът Баал-Шамин и знаменитата триумфална арка.

С превземането на древния град сирийските правителствени сили си осигуряват широк коридор към източните провинции към границата с Ирак, които все още са под контрола на „Ислямска държава“.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!