НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Manifesta 2020 в Марсилия (13.05.2016)
След Швейцария и Италия, за първи път Manifesta ще се състои във Франция. Общинският съвет на Марсилия потвърди, че френският град ще стане място за провеждане на европейското биенале за съвременно изкуство Manifesta 13 през 2020 година. Общината е отпуснала субсидия в размер на 627 хиляди евро, за да плати правата за провеждане на мероприятието. До 2020 година Марсилия обещава да отдели за биеналето 2,4 милиона евро, което е една трета от предвидения бюджет. 

Както отбелязва Мари-Елен Феро-Грегъри, която е куратор на съвременно изкуство и е в общинския съвет на Марсилия, това е резултат на двегодишна работа с властите. „Както фестивалът „Марсилия – Прованс -2013“ , така и Manifesta ще бъде важно културно събитие и ще укрепи репутацията на града в Европа.“, уверена е тя. 
 
През 2013 година Марсилия получи статут на европейска културна столица. Тогава отвори врати и музей на цивилизациите в Европа и Средиземнорието, първият национален музей във Франция извън Париж, а също бяха реализирани и други големи проекти.
 
Manifesta ще се проведе за първи път във Франция. Измислено в Холандия през 1993 г., биеналето е посетило Ротердам, Сан Себастиан, а за последно се проведе през 2014 година в Санкт Петербург. Тази година Manifesta ще се проведе в Цюрих от 11 юни до 18 септември под девиза „На какво са готови хората за пари: съвместни авантюри“, измислен от куратора на биеналето немският художник Кристиан Янковски.

Manifesta има голяма история на работа по политически теми. Известно е, че биеналето през 2018 година в Палермо ще бъде посветено на изменението на климата и проблемите с миграцията. Темата на Manifesta 2020 ще бъде обявена тази есен
 
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!