НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Катедралата Сейнт Пол, Лондон ще покаже новата видео творба на Бил Виола – „Мария носи тялото на Исус“ (23.08.2016)

 Мащабна видео инсталация от художника Бил Виола показваща как Мария носи тялото на Исус ще бъде представена в катедралата Сейнт Пол в Лондон и ще остане за постоянно. Творбата ще стане второто произведение на Виола в храма след „Мъченици (земя, въздух, огън, вода)“, което беше показано в южното помещение за хора в катедралата през 2014 г.

Двете инсталации са първите движещи се графични творби, които ще останат в катедрала във Великобритания дългосрочно. „Мария носи тялото на Исус“ ще бъде показана за пръв път на 8 септември, което съвпада с Рождество на Пресвета Богородица.

Виола казва: "Двете теми за Мария и мъчениците символизират някои от дълбоките тайни на човешкото съществуване. Едната е свързана с раждането, а другата със смъртта;. Ако планът ми е успешен, крайнят резултат ще функционира като естетически обект на съвременното изкуство и като практически предмет на традиционното съзерцание и вяра. "

Инсталациите следват изложбата на Виола „Страстите“ (2003) в Националната галерия, Лондон. Преди това той създава „Пратеникът“ за катедралата в Дърам през 1996 г. и триптих видео „Изследване на Пътят“, който е дарен на Базилика ди Сан Марко в Милано през 2008 година. Творбата „Океан без бряг“ пък е показана в църквата Сан Гало на Венецианското биенале през 2007 г.

Бил Виола (б. 1951) е международно признат като един от водещите артисти на нашето време. Пионер във видео арта, на 40 годишна възраст вече е създал широка гама от видео инсталации, които се показват в по-големите музеи по целия свят. Неговите творби са съсредоточени върху универсалните човешки преживявания - раждане, смърт, разгръщането на съзнанието - и имат корени в двете източното и западното изкуство и духовни традиции, включително Дзен будизма, ислямския суфизъм, и християнски мистицизъм.

Използването на вътрешниягта език на автора за създаване на субективни мисли и колективни спомени, позволява на зрителите да изпитат работата на Виола директно, по свой личен начин.

 

Кира Перов, изпълнителен продуцент и асистент-режисьор на „Мария носи тялото на Исус“ и „Мъченици“ е партньор и сътрудник Виола. Тя работи в тясно сътрудничество с художника от 1979 г. насам, и като изпълнителен директор на Бил Виола Студио тя творчески ръководи и управлява производството на видеа и инсталации.

.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!