НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Галерия Tate Liverpool представя първата изложба на Ив Клайн, организирана във Великобритания за последните 20 години (26.08.2016)
 Галерия Tate Liverpool  организира самостоятелна изложба на Ив Клайн (1928-1962) – един от най-влиятелните художници в изкуството на ХХ век. Това е първата експозиция, посветена на френския художник, която ще бъде организирана във Великобритания за последните 20 години. Изложбата представя около 30 големи произведения на френския художник, като си поставя за цел да хвърли нова светлина върху творчеството на Ив Клайн.

Чрез взаимодействието между  живописта, скулптурата, театъра, музиката, киното и архитектурата в творчеството си, Ив Клайн се превръща в  пионер на много нови нагласи, които променят историята на изкуството през ХХ век.

Изложбата в галерия Tate Liverpool  обединява най-известните произведения на художника, както и  непоказвани до този момент в Обединеното кралство негови творби. Картините в експозицията се допълват от чудесна колекция от фотографии на Клайн -  те показват широчината на артистичната му визия.

Ив Клайн е роден в Ница, Прованс-Алпи-Лазурен бряг, Франция. Родителите му – Фред Клайн и Мари Раймонд – са художници.  Той учи в "École Nationale de la Marine Marchande and the École Nationale des Langues Orientales" и започва да практикува джудо. През това време се сприятелява с Арман Фернандес и Клод Паскал и започва да рисува.

Ив Клайн става член на френското художествено движение - нов реализъм, основано от критика Пиер Рестани. Той се счита за един от пионерите в пърформънса, а изкуството му вдъхновява представителите на минимализма и попарта.

Изложбата на Ив Клайн в Tate Liverpool започва на 21 октомври 2016 г. и ще продължи до 05 март 2017 г.


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!