НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Арт преживяване през почивните дни - Арт фест Берковица (01.09.2016)
В Берковица от 1-ви до 6-ти септември се събират артисти и творци от страната и чужбина, за да поставят началото на АРТ ФЕСТ БЕРКОВИЦА и да преобразят градчето под връх Ком в алтернативен и модерен център на изкуството.  Фестивалът е организиран от доброволческа инициатива, подкрепен от Община Берковица, няма входна такса, събира поколения художници,  професионалисти,  активисти и приветства всички почитатели на доброто настроение културата и изкуството. Инициативата се провежда за първа година и вече набира сила цял месец.

Рисуване на открито, графити и посещение в ателието на майстор грънчар, рисуване върху стъкло за деца са само малка част от заниманията за подрастващите в рамките на Арт Фест Берковица. Освен това гостите на града ще могат да видят и художествени и фотографски изложби, графити рисуване на живо, концерти, танцови и театрални представления, литературни беседи,  арт базар и всичко това – безплатно за широката публика на фестивала, чиято цел е да стане ежегодно събитие. Това е подиум за среща на култура, изкуство, образование и алтернативни градски проекти. Амбициите им са насочени към позитивна промяна на облика на града и възраждането на традиционните занаяти.

На 1-ви септември от 10:00 ч. се открива голям арт базар в сградата на халите. В него ще участват приложници и майстори на ръчната изработка от всички възрасти. По същото време графити художниците ще започнат да рисуват външната фасада на Детски център "Камбанка". Вечерта на същия ден в щаба на арт феста в партера на блок "Ком" ще има вернисаж и концерт.

На 2-ри септември в Галерията ще бъде открита втората изложба на фестивала. Авторите ще споделят своите фотопреживявания от пътуването си в Иран и Индия. Същата вечер от 19:00 часа почитателите на Мелпомена ще могат да съпреживеят изпълнението на театър АТОМ. Той ще се играе в салона на читалище “Иван Вазов”. Идеята на проекта е да разгледа гравитацията не просто като зависимост на тялото, а като основно средство, чрез което то се освобождава от собствената си тежест, разказват от творческия екип.

На 3-ти септември артистите ще посетят Шато Слатина, където ще се запознаят с творбите на художниците от пленера, който приключи на 13-и август. Вечерта ще има концерт и парти за младежите.

На 4-ти септември ще има танцови представления и концерт.

На 5-и младежите ще бъдат предизвикани на стрийтбол състезание, а за почитателите на литературата в къща-музей "Иван Вазов" ще се организира литературно четене.

На 6-и септември ще бъде сложен финал на всички арт инициативи.

Успешни творци подкрепят идеята на младите момичета – Борис Праматаров – илюстратор и график, Фредерик Шулц – фотограф в Германия, художникът експериментатор Калоян Илиев-Кокимото, художниците от "Пиротехник Крю"-Пловдив.

В художествената галерия в града под Ком вече бе открита и експозиция на студенти от Висшето строително училище в София. Творбите им са създадени тази пролет в околностите на Берковица, Бързия, Клисурския манастир, Вършец и връх Ком. В изложбата може да се разгледа избрана част от произведенията от пленера. Повечето са от рисуване “на живо” и носят истинската емоция на авторите. Използваните техники са акварел, темпера, маслена живопис, молив, пастел, туш, както и смесени.

.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!