НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Бразилски учени откриха изображения, символизиращи женското начало във фреските на Микеланджело в Сикстинската капела (06.09.2016)

 Бразилски учени откриха във фреските на Микеланджело в Сикстинската капела препратки към женското тяло и репродуктивна система, нарушаващи католическите догми, съобщават световните медии.

 

Микеланджело рисува библейските предания от създаването на човека до появата на Христос. В централната фреска "Сътворението на Ева" ръцете й образуват обърнат триъгълник, който в езическите религии символизира женското начало и плодовитостта. В композициите в триъгълниците, които са с върха нагоре (мъжкото начало) централно място заема образът на жената-майка. Формата на главите на овните пък напомня за матка и фалопиеви тръби. Възможно е Микеланджело да е внушавал, че майката поддържа вярата жива, заедно с продължението на рода.
 
Според д-р Дейвиш ди Кампуш от федералния университет по здравни науки в Порто Алегре и колегите му Микеланджело може да е изпъстрил фреските със символи за женското начало, за да натрие носа на патрона си и католическата църква. Известно е, че художникът е поел поръчката неохотно, особено защото мислел, че живописта е по-низшe изкуство. Микеланджело обаче убедил папа Юлий Втори да му даде свобода на действие.

"Също като други ренесансови творци Микеланджело използва анатомични образи, сексуални намеци, дори груби обиди към покровителите, без те да го осъзнаят." - пише д-р Ди Кампуш в сп. "Клинична анатомия" - "За него християнството не превъзхожда останалите религии. Той боготвори простотата и идеалните пропорции на езическото гръцко-римско изкуство. Затова и благоговее пред ученията за свещеното женско начало, заради силата на жените и способността им да дават живот. Това обаче противоречи на учението на доминираната от мъже католическа църква."
 
Микеланджело рисува фреските с обща площ 500 кв. м четири години. В библейските сцени има повече от 300 фигури.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!