НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Уилфредо Лам последният истински сюрреалист в Куба (16.09.2016)

 През 1941 г., група от интелектуалци, които вярват в черна магия седят във вила близо до Марсилия, подреждайки карти таро, докато чакат шанс да се качат на лодка и да избягат от окупираната от нацистите Европа. Комплектът Таро не показва тяхното бъдеще. Вместо това те рисуват върху картите, превръщайки мистериозните символи в портрети, портрети на сънищата. Друг начин да се забавляват и чакат времето да мине е като играят сюрреалистична версия на салонната игра „Последствия“, създавайки странни колажи. Времето минава бавно, но в крайна сметка те отплават за Новия свят.

 

Това изглежда като пътуване назад за Уилфредо Лам (1902-1982). Роденият в Куба художник е един от отегчените бежанци, които играят карти заедно с Андре Бретон, пионер в движението на сюрреалистите, който ще се превърне в приятел и поддръжник на работата на Лам.
 
Роден в Куба през 1902 г., Лам учи и рисува в Европа от 1920 г. Картините му в навечерието на Втората световна война започват да получават признание - не на последно място, защото Пикасо го окуражава и му помага да организира изложби. Вероятно е било съкрушителен удар за Лам да се наложи да бяга във Франция и да се върне в Куба точно когато кариерата му напредва. В края на краищата, кой е чувал за голямо изкуство, идващо от Куба?
 
И все пак, ретроспективната изложба в Тейд Модерн на Уилфредо Лам доказва, че той е станал значим модерен художник в момента, в който е слязъл от лодката в Хавана. Експозицията, която може да бъде видяна до 8 януари е среща с един художник, чиято одисея от Куба до авангардна Европа и обратно ражда изкуство, което е едновременно изискано и сурово.
 
В интерес на истината, ранните картини на Лам са подражателни, както критикът на изкуството Робърт Хюз пише - като австралиец също страдал от "културно замайване", когато пристига от периферията в центъра на културния свят, в неговия случай от Австралия в Ню Йорк през 60-те години. Очевидно е, че Лам се е повлиял от изкуството в предвоенна Испания и Париж. Той многократно повтаря мотиви от  Пикасо и Матис. Не е чудно, че Пикасо приема Лам като ученик, приемайки неговите първи творби, като комплимент, а не имитация.
 
Може би ако Уилфредо Лам бе останал в Европа, неговият стил не би се развил. Вместо това, той е принуден да се върне в Куба, където кръстницата му, която е жрица и вярва в Сантерия му повлиява. Сантерия е афроамериканска религия, възникнала на базата на традиционните вярвания на племето Йоруба, смесвайки йоруба митове и ритуали от Западна Африка с тъмнината и диващината на испанския католицизъм. За един художник потопен в първичните маски на Пикасо и сюрреалистичната страст на Бретон за сънищата, народните вярвания на Куба стават запленителни. Лам свързва приказките и суеверията от детството си и създава серия от сюрреалистични шедьоври.
 
Зловещи богове гледат от джунглите изпълнени с мрачна зеленина и преливащи се цветове. Маски и жертвени ножове проблясват в тъмнината. Кубинските картини на  Лам от 1940-те са много по-големи, отколкото по-ранните му творби и безкрайно по-оригинални. В „Светлината на гората“ (1942), гол, маскиран гигант се крие в джунгла от гъсти стъбла и огромни листа. Формите са прости, мащаба впечатляващ. Все още присъства ехото на Пикасо, но картините са богати и вълнуващи. Привитивизмът на европейския авангард се сблъсква креативно с наследството на Сантерията.
 
Тези големи, загадъчни картини имат много общо с изкуството на Джаксън Полък, Марк Ротко и други млади американски художници от 1940-те. След плаването с Лам до Карибите, Бретон отива в Ню Йорк, където американските художници под влиянието на сюрреализма започват да рисуват митични платна като „Пазителите на тайната“ (1943) на Джаксън Полък.
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!