НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Окончателно Николас Серота напуска Тейт (16.09.2016)

 През февруари следващата година след 28 години работа Николас Серота ще напусне поста си на директор в галерия Тейт, за да стане новия председател на Художествения съвет в Англия. Това стана известно на 7 септември, само няколко месеца след откриването на новото крило на Тейт Модерн (Суич Хаус). За много хора, тази новина се оказа изненада, без значение, че слуховете за подобни планове вече се бяха появили в пресата на страниците на Sunday Times.

 

Да кажем, че неговата основна заслуга е, че за времето на неговото ръководство той е преобразил Тейт, като е отворил Тейт Модерн  през 2000 г., а през 1993 г. Тейт в Сейнт Айвс, означава да кажем почти нищо. Малко след пристигането на Серота от лондонската галерия Whitechapel през 1988 г., той открива Тейт в Ливърпул и крилото Клор в настоящия музей Тейт Британ, по това време наричащ се „Галерия Тейт“.
 
За времето, през което той работи, колекцията значително се е увеличила по обем и разнообразие. От юли тази година Тейт Модерн включва и перформативно изкуство, фотография и произведения на художници не само от Европа и Северна Америка, но и от други региони – само преди 15 години всичко това би било невъзможно.
 
Ежегодните поръчки за просторната турбинна зала, която включва и такива произведения като „Поле от керамични семки на слъногледи“ от Ай Вейвей, „Изкуствено слънце“ на Олафур Елиасон (проект „Време“), „Хълмове“ от Карстен Хелер и „Шоболет“ на Дорис Салседо, се ползват не само с успех сред публиката, но и получават признание сред критиците. При годишна посещаемост от над 5 млн. души, Тейт Модерн стана най-популярният в света музей за съвременно изкуство. Въпреки това, посещаемостта на Тейт Британ е по-скоро разочароваща.
 
Като се има предвид дългогодишното желание на Николас Серота да прави изкуството по-достъпно не само в Лондон, но и в страната, неговият преход към Художествения съвет на Англия е закономерен.  При посещение на музея за съвременно изкуство в Мидълсбро, все пак Серота заяви, че понякога мечтае да ръководи малък музей с първокласна колекция и да е в тясно сътрудничество с художниците.
 
Сега, когато получи длъжността председател на Художествения съвет на Англия. Той ще трябва да се принуди да почака с тази мечта: предстои му да подкрепи изкуството в условия на бюджетни съкращения и напускането на Великобритания на Европейския съюз. Такива проблеми, едва ли ще го поставят в безизходица. Виртуоз в набирането на средства, Николас Серота прави така, че кръгът от спонсори на Тейт е не по-малко международен от колекцията. Няколко пъти той успява да убеди правителството, както лейбъристите, така и консерваторите да увеличат базовото финансиране на Тейт.
 
През юни Серота, който тази година навърши 70 години разказа, че му е необходимо да събере още 30 млн. паунда от общата стойност (260 млн. паунда) за новия проект на Тейт Модерн  и че такова мащабно разширение има нужда от време, за да отстрани напълно грешките. Тогава той сподели, че въпросът с неговото напускане „не е решен окончателно“. 
 
„За последните 30 години отношението на обществото към изобразителното изкуство в страната се измени радикално. Тейт се гордее с това, че заедно с други национални и регионални музеи и нови галерия из цялата страна са допринесли за тази промяна“, сподели Серота в свое изявление.
 
Николас Серота
Николас Серота
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!