НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Директорът на музея „Виктория и Албърт” в Лондон обяви, че напуска поста си в знак на протест срещу национализма в Европа (20.09.2016)
 Германецът Мартин Рот, който ръководеше от 2011 година музея „Виктория и Албърт” в Лондон, съобщи, че напуска поста си, за да приложи целия си авторитет в борбата срещу национализма в Европа след победата на Брекзит във Великобритания. Според него решението на британците да напуснат ЕС ще затрудни неимоверно работата с институциите в Европа. „Като културен съюз Европа е ненадмината” твърдо вярва Мартин Рот.

"Ако попитате в родната ми страна: Германия - това е Европа, хората там говорят за музика, философия, литература, може би и за автомобилната индустрия. За мен Европа - това е светът. Роден съм през 1955 г., а ако сте роден по това време в нацистка Германия, няма да искате да бъде германец - ще искате да бъдете европеец. Така че всички ние имаме съвсем различна представа за това, което е Европа. И това е проблемът"- каза Рот.

Новината за напускането на директора на музея „Виктория и Албърт” дойде като изненада за мнозина, тъй като за назначаването на тази позиция  във Великобритания е необходимо специално решение на британския министър-председател. Освен това, постиженията му на този пост бяха повече от  впечатляващи.

През юли музеят получи титлата – „музей на годината”. Стиван Дюкар, директор на Фонда за изкуство, връчващ престижната награда каза:”това вече не е просто един от най-обичаните музеи в страната: тази година V&A безспорно се превърна в един от най-добрите музеи в света”.

Самият брой на посетителите на V&A през последната година е впечатляващ: 3,9 милиона физически посетители и 14,5 милиона онлайн посетители – това е най-голямата посещаемост в 164-годишната история на музея.

Повече от 493,043 посетители от 87 страни посетиха и ретроспективната изложба  „Александър Маккуин: Дива красота“ през 2015 г. в V&A. За да задоволи безпрецедентният интерес, изложбата беше отворена денонощно през последните два уикенда преди закриването си, а 12 000 допълнителни билета бяха пуснати в продажба. 

Наскоро от музея обявиха, че са  готви и с нов проект, с който да отпразнува кариерата на пионерите в музиката, които трансформират концертите на живо със своите ослепителни светлинни представления - Pink Floyd. Изложбата е планирана за май 2017 г.

„За мен ръководството на този музей с невероятен персонал и още по-невероятна колекция, беше голяма чест и много интересна задача. Радвам се, че бях в състояние да допринеса за новите успехи на музея и да го доведа до до период на растеж"- каза в специално изявление по повод напускането на поста си  в изявление Мартин Рот.

Мартин Рот
Мартин Рот
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!