НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Припомняне на две големи български художнички в Пловдив (20.09.2016)

На 21 септември 2016г. в Първа зала на Постоянната експозиция на Градската художествена галерия на ул. „Съборна“№14а в Пловдив се открива изложба, представяща две от най-изявените художнички от ядрото на Дружеството на южнобългарските художници - Живка Пейчева и Дарена Георгиева.

Изложбата е една от проявите, с които Галерията се включва в Празниците на Стария град (19.09. - 25.09.2016), по време на които достъпът до картините на двете авторки ще бъде свободен.

Само преди месец се навършиха 110 години от рождението на Дарена Георгиева (25.08.1906 - 01.07.1987г.), а през 2017г. ще се навършат 120 години от рождението на Живка Пейчева (18.06.1897 - 19.12.1980г.). И двете са родом от Пловдив.


Живка Пейчева завършва специалност “Живопис” в Художествената академия в София при проф. Ст. Иванов и проф. И. Мърквичка през 1921 г. Работи в различни жанрове, като основно се изявява в портрета, фигуралната композиция със селска тематика, натюрморта и пейзажа.
Дарена Георгиева се дипломира в специалност “Декорация” в Художествената академия в София при проф. Ст. Баджов през 1930 г. Работи предимно натюрморти, пейзажи и портрети.


Двете авторки активно се изявяват в художествения живот в страната, като основно участват в общи съвместни изложби (ОХИ) включително и в тези на жените-художнички. Дарена Георгиева прави две самостоятелни изложби, а Живка Пейчева - три през цялото си творческо развитие.
И двете са много добре приети от гилдията на художниците, като пораждат респект и уважение както у старото, така и сред новото поколение, което не приема повечето от предшествениците си заради остарелите естетически критериии, които са далеч от модерното пластично мислене.


Динамиката и експресията в картините на художничките се харесват и на обикновения зрител, и на професионалистите в изкуството. Радваща е тяхната лирична и емоционална живопис, която деликатно и същевременно с енергичен замах разкрива един богат и пълен с романтика непознат свят. Не случайно творчеството им е подобаващо оценено и извън пределите на България – Ж. Пейчева има участия в изложби в Москва и Букурещ, а Д. Георгиева има картини в музея за изобразително изкуство "А. С. Пушкин", Москва, в Императорската колекция, Токио, в частни сбирки в България и чужбина.


Слабата им популярност днес се дължи на факта, че двете са работили честно и безкористно върху своето творческо развитие, без да търсят известност и власт чрез облагите, които са получавали само партийно обвързаните автори от епохата на соцреализма. Затова днешното преоткриване на тяхното изкуство е още по-интригуващо за съвременните истински ценители.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!