НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Следите на Феникс Върбанов (21.09.2016)
Първата голяма изложба на Феникс Върбанов - "Следи по пътя" се открива в столичната галерия "Райко Алексиев" и ще бъде там до 8 октомври.

Творчеството на Феникс носи отпечатъка на три култури – България, Китай, Франция. В момента той живее и работи в Париж. Роден е в София през 1962 година в семейството на художниците Марин Върбанов и Сун Хуай Куей. Професорът по декоративен текстил в Художествената академия Марин Върбанов е основател на българската текстилна школа, представял свои произведения в Париж, Москва, Прага, Варшава, Берлин, Сан Франциско, Вашингтон. Животът му се променя, след като през 1954 г. отива на специализация в Китай и се запознава с бъдещата си съпруга Сун Хуай Куей. Тя е негова вярна спътница и съмишленица. По-късно  Марин Върбанов основава нова специалност в Художенствения Институт в Ханджоу (Китай) . Работи в областта на текстила и висшата мода в България, Франция, Китай.


Марин Върбанов и Сун Хуай Куей имат две деца, които следват пътя на родителите си. Първородната - Боряна, живее и работи в Пекин, а Феникс се установява в Париж. И двамата обаче не прекъсват връзките и приятелствата си с България.

Традиционната китайска хартия има множество разновидности, тя може да бъде много фина, на пръв поглед крехка, но всъщност неочаквано устойчива. Феникс е запленен от нейните възможности, експериментира със снемане на релефни повърхности, нагъване, изпъване.

Китайската хартия улавя в капана си и най-деликатните докосвания, и бруталното мачкане. Сякаш безропотно се подчинява, но всъщност презентира нежността и експлозиите с могъща сила. Функциите на туша са по подобен начин безкрайни.
 

.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!