НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Бившият партньор на Марина Абрамович обяви победа в дело срещу нея (23.09.2016)
Бившият партньор на Марина Абрамович, най-известната пърформанс артистка, обяви победа в съдебна битка предизвикана от това, че Абрамович е в нарушение на договор за съвместните им произведения.
Марина Абрамович и Улай, роден Франк Уве Лейзипен, са любовници и съавтори в продължение на повече от десетилетие преди раздялата им през 1988 г., през което време те разработват поредица от творби, изследващи тяхното партньорство.
 
Почти една година след старта на делото Улай срещу Абрамович, холандският съд в сряда й нареди да му плати повече от 250 000 €, произтичащи от продажбите на съвместни произведения и повторно влизане в сила в търговски отношения с Adidas отново със съвместно произведение.
 
Връзката на двойката става известна за широката публика през 2010 г., по време на инсталацията в Музея за модерно изкуство в Ню Йорк, докато тече изложбата с творчеството на Марина – най-мащабната изложба на пърформанс изобщо. Тя седи в огромния атриум, а посетителите имат възможност да седнат срещу нея, потапяйки се в аурата й, за колкото дълго пожелаят. На стола сядат напълно непознати хора, но в един момент идва и Улай. Той сяда, а тя се разплаква. Сякаш си говорят, а не казват нищо. Видеото на срещата е била видяна от милиони в YouTube.
 
Улай стартира дело миналата година, в което твърди, че Абрамович е нарушила договор подписан през 1999 г., обхващащ произведенията създадени от двамата. Той твърди, че Абрамович не му осигурява точни отчети за продажбите, и му е платила само четири пъти в хода на 16 години.
 
В решението си съдът в Амстердам установява, че Улай е имал право на възнаграждения от 20% за продажбите на техните произведения, както е посочено в оригиналния  договор от 1999г., и нареди на Абрамович да му изплати  възнаграждения от € 250,000 (£ 215,000) както и € 23.000 съдебни разходи. Освен това, на Абрамович е наредено да предостави пълна акредитация на съвместните произведения, посочени като от "Улай / Абрамович" обхваща периода от 1976 до 1980 г. и "Абрамович / Улай" за тези от 1981 до 1988 година.
 
Абрамович също така има две седмици за да осигури пълен писмен запис, отнасящ се до всички репродукции и копия  направени на произведения  от 2007 г. до момента, както и продажбите им.
 
В сряда, Улай описа продължителния правен спор като "неприятен и печален" и оприличи битката със собствената си успешна победа над рака. "Спечелих делото по най-важните точки", каза той. " Моят рак беше  изпитание - агресивно застрашаващо живота ми, а правната битка с Абрамович заплашваше съществуването ми. По мое мнение, присъдата е справедлива. "
 
В интервю от последната година за Guardian, той каза: "Тя не е просто бивш бизнес партньор. Цялото ни творчество е история. То сега е в учебниците. Но тя умишлено е изтълкувала погрешно нещата, или просто е премахнала името ми. "
 
Не е имало публичен коментар в от родената в Белград Абрамович, която живее в Ню Йорк. Известна със своите пърформанси повече от 40 години, в една от най-ранните си творби през 1974 г. тя прикани публиката да използва асортимент от предмети върху нея, от истинска боа, до пера, цветя и зареден пистолет. Тя заяви пред Guardian, че е била "готова да умре" по време на изпълнението.
 
 
 
Улай
Улай
Марина и Улай
Марина и Улай
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!