НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
НХА представя третото международно студентско биенале „Рисунка“ и отбелязва 120 годишнина (23.09.2016)
 НХА представя третото международно студентско биенале „Рисунка“ – София – 2016
 
От 26 септември до 20 октомври  ще се проведе третото международно студентско биенале „Рисунка“ – София – 2016. Тази година събитието е посветено на 120 годишнината от създаването на Националната художествена академия. Основана през 1896 г., Академията е подготвила поколения художници, дали облика на съвременната ни пластична култура. 

По време на откриването ще бъдат връчени наградите, определени от международното жури.  Вечерта ще завърши с концерт, организиран от Студентския съвет на НХА. Участват групите „Нак Букту“, „Кус-кус“, Академичен хор към НХА и други.
 
Международното студентско биенале, като част от стратегията на Академията в областта на рисунката, стимулира креативността не само в овладяването и развитието на учебната и свободната рисунка, но дава среща на различни теоретични подходи и практики в тази посока.
Биеналето е място, на което се показват, сравняват и опознават постижения, възгледи и критерии, представени от бъдещите млади автори със своите културни и пластични натрупвания.
 
Тази година с експозиции, подбрани от самите учебни заведения съгласно регламента на биеналето, участват: Тракийски университет, Факултет за изящни изкуства – Одрин, Турция; Държавна художествена академия – Тбилиси, Грузия; Академия за изящни изкуства – Венеция, Италия; Унгарски университет за изящни изкуства – Будапеща, Унгария; Черногорски университет, Подгорица, Черна Гора и Националната художествена академия, София, България.

Независимо от различния характер на представените колекции от студентски работи, във всяка от тях ясно може да се види, че учебната рисунка е основа и предпоставка за развитието на бъдещата творческа рисунка.

„Изучаването на рисуване е продължителен и сложен процес. Рисунката, като резултат от този процес, е ценна и необходима не само за студентите и преподавателите в художествените академии и училища, а и защото цялата визуална култура, независимо от средствата, които използва, в основата си е рисунка.“ - проф. Любомир Каралеев
Изложбата продължава до 20 октомври 2016.

Програма:
10:30-11:00 часа
Поднасяне на цветя пред паметниика на Св. Пимен Зографски и на паметната плоча на Константин Величков.
 
11:00-12:30 часа
галерия „Академия“
Официална церемония по откриване на 120-та учебна година 2016/2017 в НХА и връчване на студентските книжки на първокурсниците.
 
18:00 часа 
галерия „Академия“
Откриване на Трето международно студентско биенале „Рисунка София 2016“ и награждаване от международното жури. 
 
19:30 часа 
двора на НХА, ул. „Шипка“ 1 
Концерт организиран от Студентския съвет 
Участват „Нак Букту“, „Кус-кус“, Академичен хор към НХА и др.


 
 
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!