НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Софийската градска художествена галерия показва за първи път голяма ретроспективна изложба, посветена на творчеството на скулптора Зиятин Нуриев (23.09.2016)

 На 27 септември, вторник, от 18.00 часа Софийската градска художествена галерия ще представи за първи път голяма ретроспективна изложба, посветена на скулптора Зиятин Нуриев, който в последните години живее и работи в Турция.

 

Експозицията представя над 35- годишно творчество на скулптора, като в нея са включени произведения от студентския му период до най-нови, правени през последните години.

Задълбочеността  и иновативността на Зиятин Нуриев го нареждат сред най-талантливите български творци. Още с първите си участия в национални изложби неговите работи са забелязани и почти без изключения купувани, както от Националната художествена галерия и Софийска градска галерия, така и от водещи галерии в страната. Първоначално работи в базалт, един от най-твърдите материали, предпочитани теми са фигурата и портрета. След 1988 година синтезира човешката фигура до почти абстрактна форма, използва различни материали – мрамор, бронз, дърво, керамика.
 
Творчеството на Зиятин Нуриев е съчетание на древност и съвременност. Уроците на египетското пластично мислене са пресъздадени от личния език на автора. 
 
Зиятин Нуриев е роден в село Мост, Кърджалийски окръг. Завършва Художествена академия в София през 1982 г., специалност скулптура. До 1990 година твори в България, а след това живеe в Истанбул, където преподава скулптура във Факултета по изящни изкуства в Университета Мармара.

По важни участия и изложби: Международен симпозиум по скулптура в Оронско, Полша (1986); Симпозиум по скулптура в гранит - остров Авша,Турция (1993); Първи Симпозиум по скулптура в камък - Ялова, Турция (1995); Международно Триенале по скулптура  - Тоямура, Япония (1997); проект Беседване за душата, галерия Раку, Киото (2003); Международен симпозиум по скулптура - Фуертовентура, Канарски острови (2004, 2005); самостоятелна изложба в галерия Симончини – Люксембург (2005); Международен симпозиум по скулптура в мрамор - Сарайлар, остров Мармара,Турция (2005); самостоятелна изложба в галерия Акмеркез, Инстанбул (2006), самостоятелна изложба в галерия Ъшък, Турция (2014), самостоятелна изложба в галерия Резонанс, Пловдив (2015).
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!