НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Центърът Помпиду стартира изложби и събития в 40 френски града по случай 40-годишнината си (23.09.2016)

 Центърът  Помпиду в Париж ще стартира мащабна програма за култура, обхващаща 50 изложби и събития в 40 града във Франция, за да отбележи 40 годишнината си следващия януари.

 

„Много местни и регионални културни институции и организации отговориха положително на нашето предложение да участват в инициативата за 40 годишнината“ казва Серж Ласвинес, президентът на Център Помпиду. „Тази годишнина е нашият начин да привлечем дългогодишна и нова публика в Център Помпиду“.
 
Музеят Габре в Монпелие ще представи съвместна изложба на творби от Френсис Бейкън и Брус Мауман (от  1 юли – 5 ноември), като част от проекта; изложбата включва 60 творби, 10 от които взети от центъра.
Междувременно, работите на Александър Калдер и Серит Уин Еванс от колекцията на Помпиду ще бъдат включени в биеналето в Лион (20 септември – 31 декември 2017 година), като част от проекта.
 
Четиринадесотото издание на биеналето ще бъде курирано от Ема Лавин, директорът на Център Помпиду – Мец.
 
Сред другите събития през тази година ще бъдат Кандински в The Paris Years (29 октомври – 29 януари 2017) в музея на Гренобъл. Центърът Помпиду ще даде 60 произведения на изкуството, както и архивни материали от библиотеката Кандински. Ще се проведат и танцови и театрални постановки със съдействието на фестивали като DañsFabrik в Брест и Les Subsistances в Лион.
 
Одри Азоли, френския културен секретар, заяви - „На 31 януари 1977 година, смела културна институция отвори врати в сърцето на Париж. Това бе уникална комбинация: музей, място за специални събития, кино и място за конференции, както и библиотека.  След откриването си Центърът Помпиду ни даде друга визия за културата, която е мултидисциплинарна, събужда любопитството и хвърля нова светлина върху обществото днес.“
 
.
.
Wassily Kandinsky, Bleu de ciel (1940)
Wassily Kandinsky, Bleu de ciel (1940)
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!