НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Тейт Модерн предизвика недоволството на съседите си (27.09.2016)

Разширението на Тейт Модерн в Лондон събуди воайорски инстинкти в посетителите, които се тълпят в пространството, за да хвърлят един поглед на луксозните крайречни апартаменти със стъклени стени насреща.

Апартаментите са само на 20 метра от разширението на музея, което е във формата на пирамида и отвори врати през юни, позволявайки на посетителите да станат свидетели на ежедневието на богатите жители, на които обаче вече им е омръзнало да ги наблюдават.
 
„Това е ужасно… Чувствам се на показ през цялото време“, казва един от наемателите на NEO Bankside, чиято трапезария гледа към ресторанта на галерията.
 
Служител в комплекса NEO Bankside сподели, че живущите в частта на сградите, която гледа към музея, посещаван от над 5 милиона посетители всяка година, искат част от галерията да бъде затворена, за да не ги наблюдават хората. Някои се оплакват, че снимки на интериора  в техните жилища са били споделяни в социалните медии.
 
Директорът на Тейт в оставка Николас Серота междувременно заяви, че тази част от галерията с гледката е един от акцентите на разширението и посъветва богатите жители да си поставят пердета или завеси.
Апартаментите се продават на цени от над 4,7 милиона евро всеки и Серота заяви, че собствениците са знаели за разширението на музея. „Хората са си ги купували с широко отворени очи“, казва той.
 
Всъщност през 2001 г., когато строителят обявява плановете си за жилищна сграда до Тейт, Серота нарича този проект „опортюнистичен опит за печалба от публично пространство, като галерията, която ние сме създали“. Именно за това скандалът в момента е чиста справедливост за някои, които наричат възможността да погледнеш в луксозните апартаменти на NEO Bankside специална инсталация, показваща „поръчан по пощата лукс, стерилен като резервоар на Деймиън Хърст“. 
 
Служителят на NEO Bankside, който пожела да остане анонимен, заяви, че апартаментите имат пердета, но живущите не искали „да бъдат на тъмно по цял ден“. Някои дори продават апартаментите си с голяма отстъпка.
 
Тейт Модерн все пак донякъде приема критиките и в тази част на галерията има надпис „Моля, уважавайте личния живот на нашите съседи“. Това доведе до подигравки в социалните мрежи: „Тези табелки в Тейт Модерн са наистина полезни, за добавяне на контекст, когато правиш снимки на тузарските апартаменти отсреща.“ пишат посетители в Туитър или „Хаха. Повечето правят точно обратното нещо.“
 
След посещение на галерията 55 годишната жена от Франция заяви, че не е могла да устои на изкушението да погледне към апартаментите.
„Винаги е интересно да видим какво правят другите“, призна тя, добавяйки че пищните интериори приличат на изложбени дизайнерски пространства. „Лично аз бих си сложила пердета“. Тя посочи, че освен това тази част от галерията затваря в 18:00 часа. „Те получават тишина и спокойствие вечерта“
 
Nicholas Serota
Nicholas Serota
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!