НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Арт-колекция от около 300 произведения на изкуството, собственост на британския певец Дейвид Бауи, ще бъде представена в Ню Йорк през месец ноември (30.09.2016)
 Арт-колекцията на британския певец Дейвид Бауи, в която фигурират творби на Жан-Мишел Баския и Деймиън Хърст, беше представена в Ню Йорк през месец ноември, преди да бъде предложена на търг, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Известният музикант, страстен колекционер на произведения на изкуството, почина от рак през месец януари тази година. Изложбата от около 300 творби ще се състои в изложбените зали на аукционната къща "Сотбис".

Общата стойност на колекцията се оценява на над 13 млн. долара. "Колекцията на Дейвид Бауи е уникална възможност за поглед в света на едни от най-великите творци на ХХ век", коментира Оливер Баркър, председател на "Сотбис-Европа".
 
Повечето от творбите са на художници като Стенли Спенсър, Патрик Колфийлд и Питър Ланьон, Деймиън Хърст, Хенри Мур, Марсел Дюшан, Франк Ауербах и други.
 

Най-скъпата творба в колекцията е работа на художника Жан-Мишел Баския "Въздушна сила" (Air Power). Бауи се сдобива с нея след като изиграва ролята на Анди Уорхол, наставник на художника, във филма "Баския" от 1996 г.

Интересен факт от кариерата на певецът е, че през 1994 г става  член на редакцията на популярно списание за изкуство "Modern Painters", където се запознава и става приятел с писателя Уилям Бойд. "Той не беше просто знаменитост, която се оказа в редакцията на списанието, той действително искаше да допринесе нещо ново. Бауи беше посещавал художествено училище и изкуството за него не беше просто хоби, а сериозна страст в живота", разказва Бойд.

Бауи също така притежава и собствено "Издателство 21", което било специализирано в публикуването на художествени албуми.

Освен 267 картини, в колекцията на музиканта има 120 скулптури и уникални мебели. 
Дейвид Бауи
Дейвид Бауи
.
.
Basquiat-Air-Power-1984
Basquiat-Air-Power-1984
Auerbach-Head-of-Gerda-Boehm-1965
Auerbach-Head-of-Gerda-Boehm-1965
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!