НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Картина на Вилем де Кунинг се очаква да бъде продадена на търг за рекордните за художника 40 милиона долара (30.09.2016)
 Картина от един от най-продуктивните периоди на Вилем де Кунинг - средата на 70-те години на миналия век, ще бъде предложена на търг на "Кристис" с очакване за нея да бъдат платени рекордните за холандския художник 40 милиона долара. Творбата е с впечатляващи размери - 196 на 224 сантиметра и носи наименованието „Untitled XXV”.

Аукционната къща продаде същата картината през 2006 г. за 27.1 милиона долара. По това време творбата отбеляза рекорд за най-скъпо продадено произведение на следвоенното и съвременно изкуство.

"През 70-те години де Кунинг намира нова любов ... и това му дава вдъхновение, но и неговото пристигане в Спрингс, където той проектира и в последстие построява свое собствено студио също оказва влияние. Той е имал страхотна светлина в своето студио и е бил лудо влюбен ", заяви Брет Горви, ръководител на отдела за следвоенно и съвременно изкуство в Кристис.

Картината "Untitled XXV" ще бъде изложена в залите на „Кристис” в Лондон между 1 и 6 октомври. Събитието съвпада с изложбата, посветена на абстрактния експресионизъм в Кралската академия за изкуства в Лондон. На 15 ноември картината ще бъде предложена търг в Ню Йорк.

Вилем де Кунинг е роден през 1904 г. в Ротердам. През 1926 г. емигрира в САЩ, където живее до смъртта си през 1997 г. Той е един от най-скъпите художници от края на XX век. Картината „Жена III“ на Вилем де Кунинг  е продадена за 137,5 милиона долара през 2006 г. Днес цената й е 161,5 млн.  
Willem_de_Kooning_in_his_studio
Willem_de_Kooning_in_his_studio
Untitled-XXV
Untitled-XXV
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!