НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Чужденци спасяват български културни обекти (19.10.2016)
В къщата в град Елена, където са родени поетът Петко Тодоров и любимата на поета Пейо Яворов – Мина, до 2006 г. се помещава общинска галерия, но заради лошото състояние на сградата тя бива изоставена и по-късно е реституирана на частни собственици, продължавайки да се руши. В края на миналата година обаче сградата е купена от немския стоматолог д-р Ернст Трифон Юде. Когато разбира, че тя е паметник на културата и узнава за историята на Яворов и Мина, той решава да я ремонтира и запази. Ернст Юде започва да реставрива 130 годишната постройка още преди да успее да я закупи.

Бащата на стоматолога е немец, но майка му е българка и в детските години на Ернст, семейството живее в България. В последните години д-р Юде, чесо идва у нас и се включва в различни инициативи свързани с българското културно наследство и архитектура. Дори подготвя предложение за инвестиция и закупуване на 10 къщи и в златаришкото село Дединци. В къщата на Мина, която в момента ремонтира, той възнамерявам да направи галерия.

В родната къща на Мина – жената, за която Яворов е написал най-хубавите си стихове, ще има постоянна експозиция, както и гостуващи изложби. Кокетната сграда е на първия еленски кмет Юрдан Хаджипетков и е изключително красива.

Ернст попада в град Елена случайно, преди почти 10 години той придружавал германско дарение за местното училище „Иван Момчилов“ и тогава видял къщата за пръв път, а уникалната й история го пленила окончателно. Той научил за необикновените обитатели на дома, оставили дълбока следа в националната ни литература и в развитието на възрожденския град. Ернст Юде разбрал, че през 1965 г. къщата била превърната в галерия с повече от 1000 картини, скулптури, икони и щампи.

„Аз съм колекционер и ще направя картинна галерия вътре. Няма друга жена, за която да са писани такива красиви стихове, Мина не заслужава забрава“, категоричен е д-р Юде. В къщата има и паметник на Петко Тодоров. Афинитетът към изящната изобразителност и към литературата на мецената не е случаен. Баща му Вилхелм Карл Юде бил с богато литературно минало – превеждал от български и немски, преподавал в България и бил дори редактор в издателство „Народно изкуство”. След девет години, прекарани в България, завръщайки се в родината си, успял много бързо и целеустремено да изгради кариера в образователната система в Германия – от учител, през училищен директор до инспектор.

„Заповядайте да разгледате галерията, нека всички знаят, че в Елена отново има галерия“, любезно кани д-р Ернст Юде.

Това не е уникален случай, в който чужденци спасяват културно-исторически обекти от разрушаване. В село Миндя, англичанин се е заел с благородната мисия да спаси местното читалище „Развитие 1893”. Тим Клинч е фотограф и е работил във френски и испански списания. Живее в Миндя от десетина години и когато разбрал, че сградата на местното читалище има нужда от ремонт, но няма средства за това веднага откликнал и решил да помогне. Идеята му е да подреди изложба с фотоси от селото, къщите, красивата природа и местните хора. След това ще покаже изложбата във Велико Търново и София, като се надява да събере необходимите за ремонта пари. Той вече е успял да привлече за благородната си кауза още десетина семейства, живеещи в селото, които също са обещали да осигурят според възможностите си средства за ремонта на културния храм.

Друг пример е ханът „Хаджи Николи” на Самоводската чаршия във Велико Търново, който е едно от най-големите строителни постижения на Колю Фичето. Сградата е построена през 1862 г. по поръка на един от видните търновски търговци хаджи Николи Минчоолу и е единственият оцелял през годините от 70-те хана, намиращи се в Търново. През 70-те години на ХХ век в сградата е подредена експозиция на великотърновския музей, а след 1987 г. основната сграда е предадена на Националния музей на архитектурата, а дюкяните на АЕК „Самоводска чаршия” за ползване от местните майстори занаятчии. В началото на демокрацията ханът беше върнат на частни собственици, които обаче така и не успяват да го поддържат повече от две десетилетия. Докато американецът Едмънд Бек, бивш армейски офицер, купува сградата и сега в нея се намира цял комплекс, включващ кафене, винен бар, изложбени зали с експозиции и картинна галерия. А през 2010 г. някога полуразрушеният хан спечели специалната награда на журито в националния конкурс „Сграда на годината” за опазване на инвестиция в културно-историческото наследство и наградата на публиката.

къщата на Мина
къщата на Мина
къщата на Мина
къщата на Мина
хан Хаджи Николи
хан Хаджи Николи
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!