НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
„Кристис” предлага монументален шедьовър на търг в Ню Йорк (11.05.2010)
На търг за следвоенно и съвременно изкуство, тази вечер в Ню Йорк (11.05.10), аукционна къща "Кристис" ще предложи един изключителен шедьовър от Ив Клайн. „ANT 93” или “The Buffalo” ( "Биволът"), 1960-61, е монументално произведение от известната серия на художника „Anthropométrie”. Творбата изпълнена в отличителния за художника син пигмент е с внушителните размери 177.8 х 280.4 cm. Тя се предлага на аукцион за първи път и се очаква да бъде продадена за около $ 10 милиона.

Търгът съвпада с първата, голяма, ретроспективна изложба с произведения на Клайн в Съединените щати. Експозицията ще се проведе в музея „Hirshhorn”, намиращ се във Вашингтон, от 20 май до 12-ти септември, 2010 г., след което ще бъде пренесена в „The Walker Art Center ", Минеаполис, където ще остане от 23 октомври 2010 г. до 13-ти февруари 2011 година.

Ив Клайн (1928-1962) е признат като един от най-влиятелните художници от следвоенния период. През 50-те години живее в Япония и учи за учител по джудо. Връща се в Париж през 1954 г., от тук тръгва и славата му - прави изложба с монохромна живопис, а по-късно, през 1958 г. представя и авангардна изложба, състояща се от празна галерия с боядисани в бяло стени и голям кабинет. Клайн експериментира с редица методи за полагане на боята, включително гъби и валяци. През 1960 г. за пръв път представя творби от новата си серия наречена „Anthropométrie”, тук за поставянето на боята художникът използва голи женски тела на модели. Тези творби привличат голям интерес в Европа, а „Anthropométrie” се превръща в една от най-известните серия на художника.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!