НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Голяма ретроспективна изложба, посветена на творчеството на Реноар е представена в Мадрид (21.10.2016)
В музея "Тисен-Борнемиса" в Мадрид беше открита ретроспективна изложба, посветена на творчеството на Пиер-Огюст Реноар. Тя е посветена на интимността в творбите на художника. Експозицията включва 78 платна, предоставени от около 50 културни институции в целия свят, и ще продължи до 22 януари 2017 г.
 
Изложбата се фокусира върху близостта, интимните моменти в работата на художника. Гилермо Солана, артистичният директор на музея „Тисен“ посочва, че при Реноар липсва дистанцията, която е характерна за художници като Дега и Мане. Той създава усещане за интимност чрез погледите и докосването на персонажите в неговите картини.  
Този стремеж за създаване на близост е в центъра на всяко  едно от произведенията му. За разлика от Дега той изчиства декоративните елементи от платната си, за да концентрира погледа върху лицата на персонажите.

Експозицията представя и периоди от творчеството на Реноар, които са по-малко познати. Пример за това са картините от последните години от живота му, когато той се връща към класическите традиции в живописта без да изоставя напълно импресионизма.

В изложбата са включени портрети, правени по поръчка, както и серия от пейзажи, рисувани „заради чистото удоволствие“, споделя още директорът на музея.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!