НОВИНИ ОТ ARTPRICE.BG
Срещи и впечатления от един универсален летопис дело на скулптора Цветослав Христов в галерия „Сезони“ (21.10.2016)

Галерия "Сезони" предтавя изложбата "Хроники" на Цветослав Христов - Цупи до края на месеца. Ето какво каза проф.  Ангел Станев за експозицията, кояо се откри вчера:

Няколко думи

Имали сме много разговори с Цветослав Христов, за светлините и сенките, за дърветата, за клонките и листата, за зелената пролетна трева, за падащите листа, за Иван Лазаров, за скулптурата, за културата, за нейното отсъствие, за Дебелянов и неговата изключителна способност, за Майстора, как не осмисляме важността им!

Галин Малакчиев – отсъствието на негови скулптури в публичното пространство. Това, че Древния Египет, от преди 5 хиляди години дава най-високи образци на скулптурата – и ние не се трогваме, не се вълнуваме от огромното богатство! Не си позволявам да навлизам словесно, гласно в този свят, съществуващ и при цялата човешка несигурност – е толкова ценен, че не може да бъде назован.

Гледайки скулптурите на Цветослав Христсов, имайки предвид казаното, недоизказаното, неназованото, може би ще се получи – част от докосването. Това е...

 

                                                                                            проф. Ангел Станев

 

Летописът или хрониката (на латински: chronica, от гръцки χρονικά, от χρόνος, хронос, "време") може да са ви в речника Това е основно жанрово историческо произведение, особено характерен за големите култури.

Тук не става въпрос за подобно определение. Аз  проследявам период от време, като събитията са подредени в хронологичен ред. При следването на хронологията са се наложили поне два различни модела: година по година или доминиране на пластични образи след образи.  (доминанти по доминанти); вторият модел е характерен с опит за излизане от модела. При първия модел е желателно да се разграничава "познатото" „видимото”, като традиция и случая, става дума за повествование, подредено по години, от „невидимото”.

В литературната традиция са "историческият разказ" (на гръцки: ἱστορία), "епосът", "епиграфията", "биографията", "житието" (на гръцки: ἁγιογραφία), "приписката" и др. В ислямския свят разказите за миналото често се преплитат с географски трактати и пътеписи. Летописът може да бъде "универсална хроника", да се припокрива по съдържание с историческия разказ или да бъде локален или регионален, често градски или манастирски. Уникален за средновековната славянска литература тип летопис е "палеята" (на гръцки: παλαία, "древности"), която представлява разказ за старозаветните и новозаветните събития с подробни богословски тълкувания.

От четенията произтича, че душата по природа е творческа. Тя се стреми към самоизразяване. Всъщност душата трябва постоянно да си задава въпроса: Коя съм аз? Този въпрос се задава по различни начини и всяка душа избира за себе си всевъзможни преживявания. Така душата получава непосредствено знание не само за себе си, но и научава как различните решения водят до различни изпитания. Душата, придобивайки знания и обогатявайки опита си, става мъдра. Мъдростта пък неизбежно води до състрадание и любов. В този момент тя научава за своята индивидуалност, както и за отношението към Бога. Душата стига до разбирането, че същността й е същата като Божията- Любов!

По такъв начин в самата природа на същността е заложено желанието да се изпита нещо ново.
… „ВСЛУШВАМ СЕ  В  ТИХИЯ  ГЛАС  ВЪТРЕ  В  СЕБЕ  СИ!“
 
Цветослав Христов
 
 
Пиета
Пиета
Ангелско утро
Ангелско утро
Свети Трифон
Свети Трифон
Ангелски Полъх
Ангелски Полъх
откриване
откриване
откриване
откриване
откриване
откриване
откриване
откриване
 
Други новини от тази категория
Коментари | 0 коментара

Добавете коментар
  Трябва да се регистрирате от ТУК или да се логнете от полетата в дясно, за да пишете коментари

Лична зона
Вход
Регистрирай се безплатно, участвай и ти!
Регистрирайте се в най-големия некомерисиален български сайт за изкуство и ще можете да разглеждате произведения за продажба, подробна информация за автори и търгове. Можете да публикувате произведения за продажба и търгове, да добавяте информация за автори.
Регистрирай се сега!
Електронeн бюлетин
Запишете се в бюлетина на ArtPrice.bg за да получавате винаги актуална информация, директно на Вашия имейл!